D4lam Masa 6 Bulan B0leh Dapat RM3,700, Ikut Cara Simp4nan Mud4h Ini.

Uncategorized

Menabung adalah amalan yang mulia dan harus di amalkan 0leh semua lapisan masyarakat.

Simpan duit ini lebih kepada memerlukan pengorb4nan kita untuk berjimat cer mat dan berdisiplin, sama k0nsep dengan ‘diet’ nak kurus, kalau tidak ada disiplin memang ‘kelaut’. K0rb4nkan masa berjalan, makan angin, sh0pping dan b0ros untuk seketika demi mencapai matl amat yang diimpikan c0ntoh, simpan duit untuk berk4hwin, bila duit dah cukup, dah kawin b0lehlah laku kan seperti sebel um itu semula.

 

Tapi bukan untuk selamanya kerana hidup masih panjang, simpa nan untuk masa tua perlu dilakukan. Tak salahkan enam bulan sekali makan angin, sebulan sh0pping dan empat bulan lagi simpan.

 

Tapi bagaimana nak simpan duit?

 

Se0rang lelaki bernama Mohd Faiz berk0ngsikan satu tip berk0ngsepkan ‘rela paksa’ untuk menyimpan duit yang telah beliau praktik kan di mana dia berjaya meny impan RM3,700 dalam masa enam bulan.

J0m kita baca tips yang dilakukannya.

Idea ni sangat praktikal untuk semua orang. Ok, first sekali letakkan target duit Nilai berapa yang nak dijadikan simpanan anda.

Temp0h masa : 10 bulan (Januari Hingga Oktober)

Tujuan : Nak pi jalan jalan ke Turki @ Pi Umrah @ nak men ikah lagi @ nak bawak mak ayah anak bini pi jalan jalan sabah. (Sekadar c0ntoh)

Duit yang dipilih : RM 5 dan RM20

 

Peraturan wajib :

Setiap kali anda menerima duit RM5 dan RM20 , anda wajib masuk kan duit tu dalam tabung yang anda dah buat tadi. H4ram muak kad untuk anda gunakan duit RM5 dan RM20

Jika ‘terguna’ sila qada dengan d0uble amount. W4jibkan pasangan anda buat benda yang sama. Sekiranya belum menikah, k0ngsilah dengan rakan serumah atau pun sebilik anda. Jangan d0k gatai tangan pi p3cah tabung tu selagi tak mencapai usia matang .

Idea ni saya terima dari se0rng sepupu saya Naimah Md Ludin .Beliau seorang guru dan suaminya se0rng pegawai TM Telekom.

Selepas 6 bulan beliau buat kaedah ini, Hasilnya:

  • 140 keping RM 20

  • 180 keping RM 5

T0tal saving secara p4ksa rela selepas 6 bulan = RM 3700

Anda mungkin juga memin4ti.

Sumber : ManggaHijau

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *