Ramai yang tak tahu. Punca Sebenar Jarang mimpi arwah mak ayah.

ISLAMIK

Mak mertua saya pernah tanya saya “halil selama mak men1nggal berapa kali mimpi mak arwah mak?” Sya jawab dengan nada s3dih..” Ermm baru 2 kali mama..seminggu selepas mak menin ggal dan masa halil sibuk kerja sebelum kawin.kenapa mama?”

Mak mertua saya kata.”maknanya halil anak yg baik yg sentiasa bagi dia pahala dan amal dalam kvbur.. Kalau halil kerap sangat mimpi tu tandanya dia tak senang kat alam sana dan dia nak amalan dan d0a daripada halil..”

Owh syaa baru faham ingat selalu mimpi mak tanda mak syang kat kita. Rupanya bukan. YaAllah.

Saya terus bergenang air mata teringat balik. Mungkin kali pertama seminggu lepas mak sya menin ggal sebab rindu. Yelaa masa mak saya sakit kat h0spital sultanah aminah j0hor bharu masa tu saya tu saya dah 18 tahun. Masa tu saya masih mak saya suapkan makan. Manje sangat ngann arwah mak. Tapi kali kedua saya mimpi saya ingat masa tu saya sibuk sangat. Business tengah maju.. Duit belas ribu dapat untung masa tu. Tapi sedih masa tu saya jarang bukak quran. X baca quran. Saya lalai sangat masa tu.

Baru saya faham bila mak mertua saya cakap macam tu.. YaAllah. Sebenarnya mak kita yg dah menin ggal dunia mereka sangat dahagakan amalan dan d0a daripada anak2 yang s0leh.. Saya pernah dapat nasihat daripada pr0f dr razali nawawi presiden abim yg pertama. Dia kata “kh0lil.. Niatkan puasa kita s0lat k0ta sedekah kita semua untuk mak ayah kita.. Sebba mungkin dalam hidup mereka mereka pernah tinggalkan puasa tinggalkan s0lat.”

YaAllah.. Rindunya arwah mak. Rindu sangat2. Adik buat dakwah.. Adik ceramah pada pelajar2 untuk jadi baik.. Adik baca quran.. Adik buat sedekah infaq semua adik nak niatkan utk mak dan ayah. Mak. Maafkan adik. X sempat khidmat mak sepenuh hati adik. Mak. Maafkan adik. Mungkin adik pernah buat mak kecil ati dan nangis sebab adik.. Mak suka dengar adik baca quran masa adik kecik. Nanti dalam syurga adik bacakan quran untuk mak depan mak ya. Huhuk rindu mak sangat. 😞
YaAllah tenangkan mak ayah kami di alam barzakh. Letakan mereka di kalangan 0rang2 beriman. Jangan lah kau azab mak ayah kami. Amiiin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *