Wajib Anda Ketahui Tentang Ser4ngan J4ntung, Ini Boleh Sel4matkan Ny4wa Anda.

ISU SEMASA

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian pemain b0la Christian Eriks0n r3bah dan perlu CPR ketika perlawanan Diantara Denmark menentang Finland EURO 2020. Namun , adakah ianya s3rangan j4ntung? Ini penjelasan pendek dari D0kt0r Beni Rusani.

 

Menurut d0ktor yang pertama tiba , Dokt0r Martin B0esen, adalah sangat pasti bahawa beliau tidak sed arkan diri. Apabila saya berada dekat dengannya, Dia berna fas dan saya boleh me rasakan d3nyutan na di berubah dan kami berikan r4watan CP R dengan segera. Walau pun kita masih belum tahu punca rasmi kenapa beliau rebah. Tapi dari sudut perubatan ini adalah ‘Sud den Car diac Arr3st’ bila seseorang tiada nadi kerana j4ntung tidak meng3pam ianya memerlukan CP R dengan segera.

Berlainan dengan kes s3rangan j4ntung di mana terdapat saluran d4rah j4ntung tersvmbat mengaki batkan pes4kit mengala mi s4kit dada tetapi selalunya masih SEDAR dan tidak memerlukan CP R. Mereka hanya perlu ke Hosp ital dengan segera.

Orang yang mengalami card iac arr3st tiada den yutan j4ntung nadi perlu CPR dan AED. Anda b0leh dapat mesin AED biasanya di dinding. Kita perlu lebih banyak AED ini di tempat awam terutama dikawasan sh0pping mall. Sebenarnya sangat mudah untuk belajar guan AED hanya taip AED AHA di youtube ada tutoriol untuk 0rang awam. Hanya tekan butang ON dan ikut arahan suara mesin.

 

 

 

sumber :D0kt0r Beni Rusani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *