Sp3sies Baru Burvng H4ntu Scops Mata Berw4rna 0ren di Sabah Berj4ya Dit3mui Selepas 125 Tahun

ISU SEMASA

BUAT kali pertama dalam temp0h 125 tahun, saintis berjaya menges an subspe sies burung hantu sc0ps di kaw asan hutan di Gunung Kinabalu. (Gambar hiasan – Atas)

Memetik lap0ran p0rtal berita antarabangsa, para penyelidik dari Smithsonian Migratory Bird Center, Washingt0n mengumumkan penemuan semula burung ha ntu B0rnean Rajah yang bermata or en dengan nama saintifik 0tus br0okii br0okii itu bulan lalu.

Penemuan itu disia rkan dalam Wilson J0urnal of 0rnithology, yang turut diserta kan dengan beberapa keping gambar.

Selepas 125 tahun, saintis berjaya meng esan subspesies Bornean Rajah Scops-Owl di kawasan hutan di Gunung Kinabalu. – Foto/nationalzoo.si.edu

Burung han tu sc0ps merujuk kepada spesies biasa dalam keluarga Strigidae, dan ditemui di benua Asia serta Afrika. Ia lazimnya berwarna tanah atau keperangan untuk memud ahkan ia menyamar di batang p0kok.

Walaupun hampir semua elemen asas ek0logi spesies berkenaan seperti suara, bi0logi pembiakan dan populasi tidak diketahui, corak filog eografi burung itu di B0rneo dan Sumatera, serta corak pada bulu membuktikan ia layak mendapat klasi fikasi spesies yang khusus.

Menurut Science Direct, filogeografi adalah bidang kajian yang berfungsi untuk memaha mi hubungan antara gen0tip individu dalam spesies atau sekumpulan spesies yang berkait rapat dan menghubun gkannya dengan taburan spes ies atau kumpulan.

Dengan cara itu, saintis dapat menelus uri sejarah biog eografi populasi infraspesifik dan lebih memahami fakt0r lain seperti aliran genetik dan aspek kol0nisasi.

Dalam temu bual dengan majalah Smiths0nian, penulis kajian, Andy B0yce memaklumkan penemuan semula spesis itu di Sabah pada 2016, berkemungkinan dipenga ruhi fakt0r masa yang sesuai.

B0yce berada di sana untuk satu projek bersama University of Montana, ketika menerima maklumat tentang burung han tu yang kelihatan an eh dan bermata 0ren.

“Sekiranya kita tidak mendokumentasikannya pada waktu itu, ia akan ‘hilang’ lagi dan siapa tahu berapa lama ia akan ditemui semula,” kata B0yce kepada majalah berkenaan.

Saiz burung itu dilap0rkan sekitar seperempat lebih besar daripada burung ha ntu biasa yang berasal dari wilayah ini dan mempunyai bulu berwar na kelabu, hitam dan c0k lat gelap.

Tidak banyak yang diketahui mengenai 0tus bro0kii brookii, termasuk l0ka si habitat utamanya namun Boyce percaya burung berkenaan tidak dilihat sejak sekian lama kerana kepadatan penduduk di kawasan terb4bit yang rendah.

Otus brookii broo kii mempunyai bulu berwarna kelabu, hit am dan c0klat gelap.

 

“Ini mengingatkan kita sebagai manusia, dan sebagai saintis, ada banyak perkara dalam dunia ini yang kita belum temui dan fahami.

“Kami menemui banyak perkara baharu setiap hari dan ia masih satu kejutan untuk kami,” kata B0yce.

Menurut badan sains dan alam sekitar, M0ngabay, status pemuliha raan Rajah scops-owl kini disenaraikan sebagai yang paling tidak menda pat perhatian dalam Daftar Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuli haraan Alam (IUCN).

Ia juga menyatakan kawasan hutan di Malaysia semakin terje*jas dengan perubahan iklim – Astro awani

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *