Aku Terd3tik Nak T3gur Uncle Ni , Dulu Chef Sek4rang Jadi G3landangan akib4t PKP

ISU SEMASA

Aku nak cerita sikit pasal uncle ni. Aku ni ke IKEA Damansara boleh kata hari-hari sejak PKP 1.0  Tapi nak jadi cerita baru minggu lepas aku terdetik nak tegur uncle ni. Ingatkan orang Ind0nesia, rupanya 0rang Cina kita.

 

Aku tanya kenapa duduk depan pintu Ikea ni hari-hari dia cakap dia takda tempat tinggal. Dulu kerja Singap0re, balik Malaysia sebab covid restoran tutup (Chef) Kerja dkt Malaysia, pun sama nasibnya. Last-last jadi gelan dangan. Dia tidur dekat bus st0p, mandi dekat Petr0nas Mutiara Damansara.

Aku tanya ph0ne dan p0wer bank charge mana, dia cakap dekat The Curve. Ya The Curve dah tutup tapi dia cakap masih ada letrik. Tp duit takda. Hari-hari berbulan dah dia melangut ja depan Ikea tu. Berpuluh interview kerja dia dah pergi, semua tak lekat. Last-last duduk tepi jalan.

 

So es0knya aku pergi Ikea lagi, aku ada belikan makanan dekat uncle ni. Dan hulur sikit duit. Dia langsung tak makan, sebab memang takda duit langsung. Cuma harap ehsan 0rang saja.

Dan baru- baru ni, kawan aku ada hulur sikit suruh bagi dekat uncle ni. Dia punya suka lah. Hampir setiap pagi, dia akan update dengan aku dia makan apa. Tp dia cakap makanan mahal labang. Dia belanja sehari rm8 makan pagi dan petang.

Dia asal JB, aku tanya asal tak balik JB. Dia cakap bang macam mana nak balik bas apa semua tiada. Saya duit pun tiada.

Hari ni macam biasa dia tegur aku. Bang selamat pagi  sudah makan ke? Aku jawab belum sbb tak sempat. Mungkin dia mengharapkan aku tanya soalan yg sama dekat dia. Tapi sebab aku sibuk susun barang dalam kereta, lupa nak tanya balik. dia cakap saya belum makan pagi ni,

takut mau pakai wang sudah tinggal sikit, Aku tanya duit tinggal berapa, dia jawab rm10. Aku pun p la masuk balik Ikea p beli nasi macam gambar atas ni. Es0k pulak aku cuti tak ke Ikea, apa la dia makan es0k.

Hi, 0kay update hari ni. Uncle tu ada je dekat pintu masuk ikea setiap hari. Jam 10 pagi ada dah. Pagi ni aku ada belikan dia karipap ikea. Tapi dia simpan semua karipap tu untuk makan petang sebab dia takut malam l4par. Aku cakap makan je lah, kalau habis nanti aku beli lagi.

semalam ada aku belikan r0ti pandan dua pack. Aku tanya ada 0rang bagi duit tak area sini, dia cakap kalau ada yg bagi, ada lah. Kadang rm5, 10, 20. Tp dia tak mintak, dia cuma nak kerja. Gitulah.

Tadi b0rak dgn dia pasal baju, cuci dekat mana semua? Dulu d0bi, sekarang dah takde duit, tak bercuci la. Dan baru-baru ni dia pergi interview kerja dekat Kelana Jaya. Dia ceritalah naik bas dari Damansara ke KJ. Aku pun tak reti sangat cuma b0leh nasihat hati-hati sekarang musim c0vid.

Uncle ni salah se0rang dari berjuta 0rang yg terke san kehilangan kerja sebab c0vid. Tapi dia kuat. Still mencari kerja. Aku cuma t0long sedaya yg termampu, dan nasihat dia tentang men tal hea lth. InsyaAllah nanti ada masa, aku nak register vak sin untuk dia. Btw ni nombor dia, manatau ada sapa-sapa nak bantu.

Sumber: deepblueseee

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *