Mahu Bil Eletrik Murah? Ikut 7 Cara Untuk Jimat Elektrik Yang Menggunakan AIRCOND

ISU SEMASA

Berikut merupakan Nasihat daripada TNB tentang penjimatan Elektrik.

Tenaga Nasi0nal Berhad (TNB) menasihatkan para pengguna supaya menggunakan penghawa dingin secara bijak ketika cuaca panas dan kering ini. Ia bagi menjamin penggunaan elektrik diuruskan dengan lebih baik.

0leh itu, TNB menyarankan para pengguna supaya mengamalkan tujuh (7) tips berikut bagi menjimatkan penggunaan tenaga:

  1. Laraskan suhu sistem penghawa dingin di antara 23 ke 25 darjah celsius.

 

  1. Tukar atau bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap untuk memaksimumkan p0tensi penyejukan unit tersebut. Penapis yang k0tor menghalang edaran udara dan mengurangkan kecekapan penghawa dingin.

 

  1. Selain itu, penyelenggaraan secara kerap juga b0leh membantu penghawa dingin ber0perasi padatahap 0

 

  1. Tutup semua pintu dan tingkap serta lubang edaran udara untuk memastikan udara sejuk tidak keluar dari bilik.

 

  1. Pada waktu malam, buka kipas dan tetapkan masa penghawa dingin untuk ditutup. Selalunya suhu bilik akan mencecah tahap yang selesa selepas beberapa jam penghawa dingin dipasang. Tambahan, penggunaan kipas adalah lebih murah dan membantu pengedaran udara di dalam bilik.Pengguna juga diingatkan agar menggantikan penghawa dingin yang berusia lebih 10tahun kerana unit-unit tersebut tidak lagi cekap setelah bertahun-tahun digunakan.

 

  1. Bagi mereka yang ingin membeli penghawa dingin baharu, adalah dicadangkan supaya memilih penghawa dingin yang mempunyai bintang kecekapan tenaga yang paling tinggi kerana lebih banyak bintang bermaksud peralatan tersebut lebih cekap berfungsi.

 

  1. Pemilihan saiz dan jenis penghawa dingin yang tepat juga penting kerapa penghawa dingin yang terlebih besar bukan sahaja lebih mahal untuk dibeli dan dipasang, malahan ia juga akan menyebabkan bil elektrik yang lebih tinggi kerana kompres0r penghawa dingin perlu berputar dan berhenti berulang-ulang.

 

sumber: Majalahilmu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *