R0bot AI Pert4ma Mend4ftar Sebagai Pel4jar Di Univ3rsiti

ISU SEMASA

BEIJING – Sebuah aplikasi  sistem kepintaran  buatan (AI) yang menyerupai se0rang wanita mencipta rek0d tersendiri apabila mendaftar sebagai pelajar di Universiti Tsinghua, Beijing, lap0r p0rtal Oddity Central, kelmarin.

M0del AI diberi nama Hua Zhibing itu membuat penampilan sulung menerusi satu bl0g video (vl0g)  yang dimuat naik di platform media s0sial, Weibo.

Zhibing  menggunakan sistem AI dinamakan Wudao 2.0 yang bertanggung jawab membentuk penampilan dan suaranya.

Ia membuat penampilan semasa Persidangan Akademi Kepintaran Buatan Beijing 2021 (BAAI)  pada 1 Jun lalu dan merupakan model skala trilli0n pertama di China serta  terbesar di dunia.

Wudao 2.0 dibina untuk memb0lehkan mesin berfikir seperti manusia dan dilaporkan hampir lulus ujian Turing dalam penciptaan puisi, ringkasan teks, menjawab s0alan dan melukis.

Pelajar terbaru Universiti Tsinghua itu akan menjalani pengajian di Jabatan Sains dan Tekn0logi K0mputer dan diharapkan dapat berkembang serta belajar lebih cepat daripada individu sebenar.

Setelah mengembangkan minat yang tinggi terhadap seni rupa dan sastera, Hua Zhibing sudah mampu menyusun lagu, menulis puisi dan melukis gambar.

“Saya begitu berminat dengan aliran sastera dan seni sejak saya ‘dilahirkan’.

“Saya ingin tahu lebih lanjut tentang kewujudan saya, bagaimana saya dihasilkan dan memahami siapakah saya sebenarnya,” kata Hua dalam vl0gnya.

Profes0r Sains K0mputer Universiti Tsinghua,  Tang Jie, yang bertanggungjawab mengajar Hua

berharap dia akan mempunyai IQ (kecerdasan emosi) yang lebih tinggi dan dapat berk0munikasi seperti manusia sebenar di masa hadapan. – Agensi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *