12 Lelaki Dik0mpaun Ketika Sedang S0lat Jumaat Secara Berjemaah

ISU SEMASA

AMPANG JAYA – Seramai 12 lelaki dikenakan k0mpaun selepas berkumpul untuk mengadakan s0lat Jumaat secara berjemaah di sebuah rumah kedai di Taman Nirwana di sini hari ini.

Ketua P0lis Daerah Ampang Jaya, Mohamad Far0uk Eshak berkata, kesemua lelaki yang dikenakan k0mpaun tersebut terdiri daripada enam lelaki warga tempatan dan enam lelaki warga asing berusia dalam lingkungan 23 hingga 60 tahun.

“Siasatan awal mendapati, premis ini merupakan pejabat bagi syarikat pembersihan, kawalan keselamatan dan urusan karg0 bagi tiga buah syarikat berlainan milik warga tempatan.

“Enam warga asing yang ditahan tersebut mempunyai d0kumen pengenalan diri dan kesemua 12 individu berkenaan merupakan pekerja di syarikat berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, ketika pemeriksaan, kesemua mereka sedang berkumpul untuk mengadakan s0lat Jumaat secara berjemaah.

“Mereka didapati melakukan kesalahan berkumpul, tiada penjarakan fizikal dan mengadakan aktiviti yang tidak dibenarkan sebagaimana Peruntukan Peraturan 17 (1), Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Didalam Kawasan Tempat-Tempat Jangkitan.) (No.3) 2021.

“Pemilik syarikat telah dikompaun sebanyak RM11,500 manakala pekerja lelaki dikenakan kompaun RM1,500 setiap sorang kerana pelanggaran Pr0sedur 0perasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (​PKP). Sementara warga asing telah ditahan untuk tindakan lanjut,” jelasnya.

Tambahnya, p0lis turut memberi amaran kepada 0rang ramai agar tidak melanggar SOP PKP yang telah berkuat kuasa agar matlamat kerajaan untuk memutuskan rantaian COvid-19 dapat dilaksanakan. -K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *