Akib4t Men3ngking P0lis Wawa Dir3man Du4 H4ri

ISU SEMASA

KOTA KINABALU: Wanita dalam vide0 tular yang dilihat men3ngking p0lis di sekatan jalan raya (SJR) di Jalan Kepayan, baru-baru ini ditahan reman dua hari.

Ketua P0lis Daerah, Asisten Komisi0ner Mohd. Zaidi Abdullah berkata, wanita berusia 34 tahun itu direman bermula hari ini bagi memba ntu melengkapkan sia satan kes.

Berdasarkan siasatan awal, wanita berkenaan dipercayai membuat prov0 kasi kerana m4rah terhadap angg0ta p0lis yang ingin mengeluarkan sam an bagi dua kesala han iaitu cukai jalan dan insurans kend3raan tamat tempoh.

“Lap0ran p0lis ke atas wanita ini dibuat pada pukul 8.20 malam Sabtu setelah vide0 tersebut tular dalam media s0sial.

“Kemudian, wanita ini dit4han di sebuah k0ndominium di Jalan Lintas pukul 11.20 pagi semalam. Semasa dit4han, wanita ini memberi kerj4sama yang baik kepada angg0ta p0lis yang bertugas,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

M0hd. Zaidi berkata, setakat ini pr0ses siasatan sudah 80 peratus siap dan kertas siasatan yang lengkap akan disera hkan kepada timbalan pendakwa raya untuk arahan selanjutnya.

Kes disi4sat mengikut Seksyen 506 Kanun Kese ksaan kerana melaku kan ugut4n jen4yah.

Mengulas lanjut, beliau menaf ikan dakw aan bahawa susp3k terpaksa menungu 30 minit sebelum sam4n dikeluarkan kerana berdasarkan jarak suspek ditahan dan tempat dia memberhentikan kenderaan tidak terlalu jauh maka, tidak l0gik mengambil masa 30 minit.

Tambah Mohd. Zaidi, vide0 tersebut diambil salah se0rang petugas di SJR Jalan Kepayan dan kesemua angg0ta yang bertugas di SJR itu  dipanggil untuk rakaman percakapan.

Se0rang pegawai dan tujuh angg0ta p0lis dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dipanggil bagi membantu siasatan.

Terdahulu,  tular vide0 dalam media sosial sejak 19 Jun lalu yang memaparkan se0rang wanita men3ngking angg0ta trafik di SJR Jalan Kepayan selepas dikenakan s4man kerana cukai jalan tamat temp0h. – UTUSAN ONLINE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *