Tidak M4mpu Ke H0spital Ker4na Kes3mpitan Hidup, Bayi Meningg4l Dvnia Dalam Dak4pan Ibunya Semal4man Akib4t Dem4m P4nas

ISU SEMASA

SEMPORNA: R3muk hati seorang ibu apabila terpaksa menunggu semalaman untuk mengur uskan jen4zah bayi lelakinya yang berusia tiga bulan kerana kesem pitan hidup. Dia hanya mampu mendak ap bayi itu sejak malam tadi yang meningg4l du nia aki bat dem4m p4nas.Kejadian itu berlaku di sebuah rumah setinggan Kampung Bangau-Bangau, Semporna, Sabah dan disedari seorang sukarelawan badan bukan kerajaan (NGO) tempatan, Rumah Ngaji.

Pengasas Rumah Ngaji, Laili Basir berkata, pihaknya dengan bantuan tiga ustaz kampung membantu menguru skan jen4zah bayi berkenaan.“Ibunya tinggal menumpang di rumah itu bersama seorang lagi anak perempuannya berumur dua tahun.

 

“Kejadian disedari seorang sukarelawan kita yang lalu di situ dan melihat ibu berkenaan men4ngis, bila ditanya dia memaklu mkan bayi nya sudah meningg4l dan dia tidak mampu mengur uskannya kerana tidak ada apa-apa,” katanya.Laili berkata, pihaknya segera mengur uskan ba yi berkenaan dan selam at dik3bu mikan jam 1.30 tengah hari.

 

Katanya, ibu berkenaan masih dalam keadaan trauma dan difahamkan dia meminta bantuan daripada beberapa orang sebelum kejadian itu.Menurutnya, keluarga berkenaan dihim pit kesu sahan selepas sua minya menjalani huku man penj4ra selama setahun kerana masa lah da dah.“Justeru kita bantu keluarga ini dengan barangan asas untuk dua bulan dan bantuan lain yang bersesuaian,” katanya.

 

Laili berkata, Rumah Ngaji yang dikendalikannya banyak membantu masya rakat setem pat khususnya mereka yang tiada identiti untuk belajar agama sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, pihaknya juga bekerja sama dengan beberapa NGO Semenanjung untuk kutipan dana bagi membantu golongan memerlukan. – HMetro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *