Dzulkifli Berh4rap Ada Y4ng Sudi Sumb4ngan K4ki P4lsu D3mi Terusk4n Menc4ri R3zeki

ISU SEMASA

Port Dickson: Tidak sampai setahun selepas kehilangan jari kaki kiri pada 2019 lalu, Muhammad Dzulkifli Abdullah diduga sekali lagi apabila kaki kanan nya pula dip0 tong pada paras bawah lutut akibat menghid ap dia betes kr0 nik dan penya kit jant ung.

Bergelut dengan dugaan demi dugaan, mualaf berusia 55 tahun yang menetap di Taman P0liteknik, di sini, itu mengakui hidupnya iba rat jatuh ditim pa tangga.

Akibat kehil angan kaki kanannya, sukar bagi Muhammad Dzulkifli meneruskan kehidupan kerana tidak dapat keluar untuk mencari rezeki, apatah lagi dalam keadaan negara dilanda pandemik C0vid-19.

“Dulu, saya bekerja kontrak sebagai tukang masak di h0spital dekat Petaling Jaya, Selang0r dan Putrajaya.

“Selepas tamat kontrak, saya bekerja pula di rest0ran dan akhir sekali sebagai pengawal keselamatan sebelum jatuh sakit pada 2018.

“Disebabkan penyakit itu, tahap kesihatan saya mer 0sot hingga terpaksa berhenti kerja kerana hilang keupayaan fizikal selepas kaki dip0t ong,” katanya ketika dihubungi Harian Metr0.

Selepas dua tahun berlalu dan kini tidak dapat lagi dapat menjalani hidup normal seperti orang lain, Muhammad Dzulkifli amat berharap dapat melakukan sesuatu untuk mengubah nasib dirinya.

“Satu-satunya jalan keluar (dapat kembali berdikari), saya memerlukan ka ki palsu untuk kaki kanan supaya dapat berjalan seperti dulu.

“Saya berharap ada yang sudi sumbangkan kaki palsu supaya saya dapat berdikari dan mencari rezeki seperti dulu,” katanya.

Muhammad Dzulkifli yang memeluk Islam secara rasmi pada 2003 berkata, buat masa ini, dia menetap dengan anak ketiganya, Siti S0lehah, 20.

Katanya, Siti S0lehah yang memba ntu menguruskannya termasuk dalam menjaga makan minum serta menyediakan keperluan harian.

“Ketiadaan sebelah kaki menyebabkan pergerakan saya terbatas.

“Keadaan saya menyebabkan Siti S0lehah tidak dapat bekerja kerana perlu menjaga dan menguruskan saya.

“Kasihan juga dengannya dan disebabkan itu, saya mahu ka ki palsu supaya dapat kembali bekerja serta tidak membeba nkannya memandangkan belum menerima bantuan daripada mana-mana agensi setakat ini,” katanya yang menjalani pemerik saan kesihatan di Klinik Kesihatan Pasir Panjang, di sini.

Sementara itu, Pengerusi pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Pertubuhan Kebajikan My Kasih Care, Syed Shukri Nizam Jaafar berkata, pihaknya ada menyampaikan sumbangan kerusi roda dan barangan keperluan ketika mengadakan kunjungan ke rumah Muhammad Dzulkifli baru-baru ini.

“Selepas menerima maklumat mengenai Muhammad Dzulkifli, saya datang menziarahinya untuk melih at keadaan sebenar.

“Dalam pertemuan singkat itu, saya ambil kesempatan menyampaikan bantuan kerusi r0da bagi menggan tikan yang sudah uz ur untuk kemudahannya serta bar ngan dapur untuk menampung keperluannya.

“Maklumat berkaitannya sudah diser ahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal untuk tindakan lanjut,” katanya.

0rang ramai yang berhasrat membantu Muhammad Dzulkifli boleh menghubunginya di talian 018-9896059.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *