”13 Jem4ah S0lat Jum4at Dik0mpaun L4nggar SOP” – S0lat dulu B4ru Dik0mpaun, RM1,500 Se0rang Jem4ah

ISU SEMASA

ALOR SETAR – P0lis mengeluarkan kompaun ke atas 13 daripada 34 individu yang didapati berkumpul dan menunaikan s0lat Jumaat di sebuah masjid di Seberang K0ta, Kuala Kedah dekat sini hari ini.Tinda kan itu hasil pemerik saan sepasukan p0lis bersama Kemen terian Dalam Neg eri (KDN) di masjid tersebut kira-kira pukul 2 petang ini.

 

Ketua P0lis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, jemaah berusia antara 18 hingga 82 tahun itu dikenakan kompaun RM1,500 seorang. Katanya, kompaun sebanyak RM10,000 turut dikeluarkan terh adap pihak masjid kerana gagal mema tuhi pr0sedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

 

“Sebaik tiba, kita dapati khutbah sedang dibacakan. Tidakan kompaun dikenakan selepas jemaah selesai menun aikan s0lat.“Pemeriksaan mendapati terdapat 34 jemaah, namun hanya 13 yang dikomp aun kerana bakinya terdiri daripada pelajar sekolah serta orang kelainan upaya (OKU) termasuk seor ang yang menghidap penyakit nyan yuk,” katanya.

 

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Balai P0lis Kuala Kedah selepas selesai menget uai operasi tersebut di sini hari ini.SOP di Kedah menetapkan hanya 13 jemaah sahaja melibatkan pega wai dan jawatan kuasa kariah masjid dibenarkan menunai kan s0lat Jumaat sepanjang tempoh pelak sanaan Per intah Kawalan Perg erakan (PKP) Penuh. – K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *