T3kad Berh3nti Kerja Semata-m4ta Untuk Menj4ga Ay4h dan Adik Y4ng s4kit

ISU SEMASA

KOTA BHARU – Berat mata memandang, ber at lagi bahu yang memikul. Begitulah nasib yang menimpa seorang pemuda di Kampung Padang Mokan, Peringat yang terpaksa menjaga dua insan tersayang yang kini terlantar sa kit.

Mohammad Zuasraf Zulkifli, 25, terpaksa berhenti kerja bagi memberi sepenuh perhatian kepada abangnya, Mohd Khairul Anuar, 33, atau Abang Long yang juga orang kurang upaya (OKU) ketidaku payaan fiz ikal serta ayahnya, Zulkifli Ismail, 60, yang diser ang str ok.

Menurut Mohammad Zuasraf, selepas arwah ibu, Rohati Awang menin ggal dunia enam tahun lalu akibat penyak it talasemia, adiknya, Muhammad Adli Zulkifli, 23, menjaga Abang Long selama tiga tahun sebelum dia menye rtai latihan keten teraan pada 2018.

 

“Sejak itu, saya mengambil keputusan berhe nti bekerja di sebuah kilang membuat batu bata kerana mahu memberikan sepenuh perhatian kepada Abang Long.

“Meskipun ada adik-beradik lain namun ada di antara mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai tanggungjawab kepada keluarga,” katanya.

Ujian yang menimpa Mohammad Zuasraf semakin bertambah selepas ayahnya diser ang str ok sejak Aidilfitri yang lalu menyebabkan ayahnya lum puh seluruh badan sehingga dia terpa ksa bergantung sepenu hnya kepada orang lain.

Ketika ditanya mengenai zaman remajanya yang tidak seperti orang lain, anak kelima daripada enam beradik ini berkata, apa yang berlaku sudah menjadi ketentuan ALLAH dan beliau reda menerima hakikat tersebut bagi menjaga bapa dan abang long.

“Kadang kala ada juga terfikir, andainya saya berkahwin, adakah pasangan saya nanti sudah bersedia untuk bersama-sama mengurus serta menjaga bapa dan abang long,” katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menyalurkannya ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) 03114-29-00020228-5 atas nama Zulkifli Ismail atau hubungi Mohammad Zuasraf di talian 013-5993976.

sumber:kulihatlangitbiru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *