17 M4ut Pesawat T3ntera Terh3mpas Di Filipina

ISU SEMASA

COTABATO:Sebuah pesawat tentera yang membawa sekurang-kurangnya 85 orang dilaporkan terhem pas di selatan Filipina, hari ini. Setakat ini, 15 mang sa sudah dibawa keluar dari bangk ai pesawat C-130 yang terba kar.

Jurucakap tentera, Cirilito Sobejana berkata, pesawat itu terhempas ketika cuba mendarat di Jolo di wilayah Sulu. “Pasukan keselamatan kini berada di lokasi kejadian dan kami berharap dapat selamatkan lebih ramai mangsa,” katanya.

Kebanyakan penumpang dalam pesawat itu merupakan pelajar akademi penerbangan yang sudah tamat pengajian dan akan ditempatkan di Jolo untuk membantu tentera Filipina menangani kegiatan kegan asan.  Sekurang-kurangnya 17 maut dan 40 ced era apabila sebuah pesawat tentera Filipina terhempas di selatan negara ini.

 

Sebanyak 92 penumpang menaiki pesawat berkenaan ketika ia cuba mendarat di pulau Jolo, wilayah Sulu pada pagi ini. Setiausaha Kementerian Pertah anan, Delfin Lorenzana berkata, angka kemat ian boleh meningk at dalam tempoh terdekat.

 

Katanya, kesemua man gsa yang ced era sudah dibawa ke hospital berhampiran untuk raw atan. Beberapa imej yang dirakam media tempatan menunjukkan asap tebal menyelubungi lokasi kejad ian dan bangkai pesawat terba kar. – AFP

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *