Kisah Seorang Pelajar Struggle Cari Sumber Pendapatan

ISU SEMASA

Lokasi Subaidah, Taman Pekaka Sungai Dua

Sayu hati bila terjumpa bekas pelajar struggle dalam mencari sumber penda patan. Saya tunggu sehingga habis dia makan.. Saya hanya memerhati dari dalam kereta. Suapan demi suapan saya perhatikan..tersentuh hati..

Mengalir juga air mata.. Masa nampak dia tengah buka bungkus an makanan. Terdetik dah nak panggil.. Tapi terlintas, nanti dia  tak jadi pula dia nak makan.. Sabar menanti sampai habis dia makan.. Bila dah selesai.. Saya panggil..

Reaksi seperti yang saya jangka.. Teruja dan segan.. Sempat berkongsi kepayahan yang dialami.. Antara yang terkesan “saya suka time hujan Dr” masa tu orang ramai tak keluar.. Oder banyak time tu.. Ya Allah.. Kita dalam hujan di rumah.. Oder ja.. Mereka yang mencari pendapatan dengan cara ini bergadai nya wa yang semestinya ketika hujan pelbagai risiko ada.

Ikhlasnya mereka membantu mem       udahkan urusan penghantaran makanan kepada kita. Sedangkan mereka struggle macam-macam. Kalau makanan lewat sedikit sampai jangan la marah.. Bukan niat mereka untuk lambatkan penghantaran. Ucaplah terima kasih semasa terima makanan yang di hantar.

Cukup untuk menghilangkan pen at lelah..jangan dima ki.. Kalau nak cepat.. tahu nak ma ki dan ma rah ja sebab lewat.. Kenapa tak keluar sendiri.. Lebih cepat kan.. Terus dapat.. Jangan lupa bersyukur dengan apa yang kita ada.. “Sekali sekala letak la kaki kita dalam kasut mereka”. Baru tahu selesa ka ketat ka.. Tak muat ka”.Dengan keadaan sekarang ramai yang terkesan. Jangan tambah beban.

Pemberian saya di tolak.. Lepas beberapa kali saya nyatakan hasrat saya membantu.. Terlihat pada matanya berkaca.. Allah.. Betul-betul merunt un hati.. Ucapan terima kasih tak lekang dibibir.. Sehingga saya berlalu pergi. Mendung di luar.. Tapi hujan di dalam..

Saya doakan awak sentiasa berjaya dan dipermudah kan setiap urusan serta dipelihara dari sebarang musibah. Dilind ungi dalam rahmat dan kasih sayang Allah.

Nukilan : Dr Syazwani Drani USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *