Penduduk Datang Mer4mpas Keranda Jen4zah Covid-19 Dengan Petugas, Tidak Setuju Ikut Prosedur Menangani Jenazah

ISU SEMASA

SULAWESI SELATAN: Sebuah video tular menunjukkan beberapa penduduk di Desa Singa, Bulukumba mengusir Petugas Khas Covid-19 yang hendak mengebumikan jen azah.Menerusi video itu, penduduk membantah proses pemakaman yang dilakukan mengikut prosedur menan gani jen azah Covid-19, lapor Tribunnews.

 

Ketua Pasukan Pemakaman Covid-19 Bulukumba, Muh Suparto berkata, kejadian berlaku ketika petugas ingin mengebumikan jen azah. Namun, selepas ambulans tiba, beberapa penduduk datang dan mera mpas keranda sebelum membawa masuk ke dalam rumah pengebumian.

“Ketika ambulans sudah tiba, saya meminta kepada pasukan supaya membawa terus kera nda ke lokasi pengebumian. “Tiba-tiba penduduk datang mera mpas keranda lalu dibawa masuk ke rumah pengeb umian,” katanya.

 

Menurut seorang petugas, dia dan petugas lain dius ir keluar serta memaksa kami pulang walaupun sudah ada persetujuan dari pihak keluarga untuk mengebumikan jen azah di sini. Disebabkan kejadian itu, petugas kesihatan terpaksa melakukan pengesanan kontak rapat yang berhubung secara langsung dengan jen azah pes akit Covid-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *