K3bun Musang King : Ini Bukan Cerita P0litik Atau Perk4uman, Ini Hak Cucu Gen3rasi – EXCO Pahang

Uncategorized

KUANTAN: 0perasi penguatku4saan memusn4hkan kebun h4ram durian Musang King dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub dekat sini, bukan berkaitan p0litik dan perkauman.

Sebaliknya, Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri, Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin berkata, 0perasi itu yang menyaksikan 18 0rang disy4ki pek3bun har4m durian Musang King dit4han semalam, adalah bagi mempert4han hutan simpan kekal.

 

Katanya, ia juga mengenai meng3mbalikan hak anak cucu pewaris generasi akan datang. “Untuk rek0d, mereka ini dit4han pihak berku4sa semalam kerana mengh4lang penjawat awam mel4ksanakan tugas.

“Harap isu ku4t ku4sa tanah Hutan Simpan Kekal Batu Talam ini tidak dip0litikkan.“Ini bukan cerita p0litik. Bukan juga cerita perk4uman. Ini cerita mempert4hankan hutan simpan kekal. Ini cerita mengembalikan hak anak cucu pew4ris generasi akan datang,” katanya dalam hantaran di Faceb0ok beliau hari ini.

 

Sementara itu, Pengerusi Majlis Belia Felda Pahang, Ahmad Faizal Sulaiman berkata, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu menyatakan s0kongan penuh kepada kerajaan negeri dalam keteg4san membuat tangk4pan kepada indiv1du yang mencer0boh tanah dalam negeri Pahang.

 

Jelasnya, tind4kan bersep4du perlu terus dilakukan untuk mengek4ng fen0mena pener0kaan dan pencer0bohan tanah haram. “Majlis Belia Felda Pahang sentiasa meny0kong penuh penguatku4saan ini demi kepentingan dan masa depan rakyat negeri ini,” katanya.

 

Pengerusi Persatuan Belia Pamah Ramas Ulu Dong (PBPRUD), Nur Amin Nor Azahar pula berkata, NGO itu berharap isu pencer0bohan tanah h4ram di negeri ini dapat diselesaikan segera terutama di daerah Raub.Menurutnya, PBPRUD berharap kerajaan negeri terus k0nsisten di atas keteg4san itu dan tidak berg4njak ke belakang walau setapak atas segala tek4nan dan prov0k4si mel4mpau pihak berk4itan.

 

“Kita menging4tkan kepada pencer0boh atau mana-mana individu atau kumpvlan pencer0boh supaya tidak mengh4lang tugas penjawat awam yang mengu4tkuasakan und4ng-und4ng,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *