Kebun Musang King : Jamb4tan Dirob0hkan Menyuk4rkan Op3rasi Musn4h

ISU SEMASA

RAUB: Empat jambatan simen dirob0hkan dipercayai dil4kukan pekebun durian Musang King yang mener0ka secara h4ram kawasan Hutan Simpan Batu Talam, di sini semalam.Ia menyebabkan 0per4si pihak berku4sa untuk memusn4hkan kebun berkenaan terh3nti apabila angg0ta penguat ku4sa terp4ksa mengambil masa panjang untuk membaiki jambatan berkenaan.

 

Sebelum itu, sebuah pacuan empat r0da dipercayai milik pekebun menghalang laluan selepas dikatakan tayarnya b0cor, namun itu dikatakan hel4h untuk meleng4hkan 0perasi.Ketua Pen0long Pengarah (Penguatkuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) N0r Azirim Ahmad berkata, dua halangan dibuat pihak tidak bertanggungjawab itu menyebabkan 0perasi musn4h semalam tidak dapat diterusk4n seperti dir4ncang.

Menurutnya, mereka yang terbabit tiba di l0kasi agak lew4t berikutan terp4ksa memb4iki jambatan dengan cara meng4ngkat semula dua lantai simen jambatan yang dijatuhkan ke dalam anak sungai.Katanya, angg0ta terbabit terp4ksa mengik4t menggunakan tali dan mengangkat secara secara beramai-ramai.

“0perasi turut membabitkan kakitangan Unit Penguatku4sa JPNP Z0n Pahang Barat dan Timur, P0lis Diraja Malaysia (PDRM) dari Balai Tranum.

“Saya difahamkan hari ini anggta Pasukan Gerakan Am (PGA), Briged Tenggara Kem Bukit Galing, Kuantan turut akan menyertai 0perasi musn4h, kehadiran mereka lebih menj4min kesel4matan mereka yang menjalankan tugas,” katanya yang turut sama menyertai 0per4si berkenaan, semalam.

 

Beliau menambah, sepanjang 0per4si musn4h itu, seramai 22 individu terdiri daripada pekerja dan pemilik kebun dit4han kerana kesal4han berada dalam Hutan Simpan Batu Talam dan mereka did4kwa di bawah Akt4 Perhut4nan Negara 1984.

 

JPNP bertind4k teg4s dengan memusn4hkan kebun durian Musang King seluas kira-kira 101 hektar yang ditanam secara h4ram dalam Hutan Simpan Batu Talam.Kebanyakan p0kok dewasa kini sedang mengeluarkan hasil yang banyak dan buah sudah mula gvgur secara berperingkat.

 

Tinjauan dalam kawasan Hutan Simpan Batu Talam mendapat aktiviti meneb4ng dilakukan kelmarin membabitkan lebih 200 pokok durian Musang King. Masih terdapat banyak lagi p0kok buah itu yang akan musn4hkan.

 

sumber: Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *