Kebun Musang King : ”Si4sat Semua Yang Terlibat, Jangan G3ntar”- (PSAP)

ISU SEMASA

KUANTAN: Kerajaan negeri perlu melakukan 0per4si penguatku4saan bukan hanya di daerah Raub, dekat sini yang membabitkan pengus4ha durian Musang King, malah di seluruh negeri ini bagi memastikan semua pener0ka h4ram dikenakan tind4kan sama.

Langkah itu penting bagi memastikan semua yang terlibat dalam pener0k4an tanah har4m sama ada secara langsung atau tidak langsung dikenakan tind4kan berlandaskan und4ng-und4ng.

Presiden Pertubuhan Suara Anak Pahang (PSAP), Haslihelmy Dm Zulhasli berkata, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu berpandangan adalah mustahil penerok4an tanah har4m melibatkan ribuan hektar di luar pengetahuan pihak yang bertanggungj4wab.

“PSAP meny0kong penuh usaha kerajaan negeri membanteras pener0ka4an tanah h4ram yang rata-ratanya telah puluhan tahun dibuat, jangan berk0mpromi dalam memb4nteras kegi4tan itu.

“Cuma kita berharap penguatku4saan itu biarlah menyeluruh dan dilakukan di seluruh negeri ini, jangan gent4r dengan prov0kasi dan tek4nan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kelmarin, Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) men4han 18 0rang disyaki pekebun h4ram durian Musang King dalam 0perasi pengu4tkuasaan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan,  sepanjang 0perasi itu dijalankan, mereka berdepan dengan keadaan pr0vokasi pekebun h4ram termasuk  membuat h4langan kepada k3nderaan untuk keluar dan masuk ke kaw4san berkenaan.

Menurut kenyataan itu, angg0ta jabatan tersebut juga dih4lang daripada menj4lankan tug4s.

Semalam, Mahkamah Majistret Raub dekat sini membenarkan 18 pekebun durian Musang King terb4bit direm4n dua untuk sias4tan lanjut.

Haslihelmy berkata, lebih 17,000 ahli PSAP di seluruh negeri ini meny0kong keteg4san kerajaan negeri dalam isu penerok4an t4nah h4ram.

“PSAP berharap kerajaan Pahang akan terus k0nsisten di atas keteg4san yang dil4ksanakan.

“Jangan berganjak ke bel4kang atas segala tek4nan dan pr0vokasi mel4mpau pihak berk4itan. PSAP akan terus memberikan d0kongan padu kepada usaha kerajaan negeri,” katanya.

Jelasnya, selain PSAP, 16 badan gabungan NGO negeri ini turut bersama kerajaan negeri dan angg0ta kesel4matan dalam menjalankan tugas penguatku4saan pener0kaan h4ram. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *