Kebun Musang King : ”Tvnggu Buah Durian Gvgur D4hulu Baru Diteb4ng, T4kut Pas4ran Terj3jas” – Menteri Pertanian Dan Industri Makanan

ISU SEMASA

PASIR SALAK: Kerajaan akan mempertimbang beberapa cadangan dalam isu kebun h4ram durian Musang King di Raub, Pahang termasuk menunggu sehingga buah durian di kawasan itu gvgur terlebih dahulu sebelum p0koknya diteb4ng.

 

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata,  ia adalah cadangan yang baik dan akan dipertimbang.“Kita akan lihat kerana biasanya jika hasil sedang keluar, kita akan kelu4rkan hasilnya dahulu,” katanya kepada pemberita selepas mel4wat Jelapang Padi Seberang Perak di sini hari ini.

 

Che Abdullah berkata, pihaknya tidak menol4k kemungkinan isu itu akan menjej4skan pasaran durian Musang King.“Macam padi juga, apabila pengelu4rannya terjejas sudah tentu v0lum eksp0rt dan pasaran tempatan terjej4s,” katanya.

 

Beliau mengulas isu kebun har4m durian Musang King di Raub.Oper4si memusn4hkan kebun har4m durian di kawasan itu melib4tkan pelbagai agensi kerajaan dan difahamkan k4wasan berken4an mempunyai p0kok durian Mus4ng King yang sudah m3ngeluarkan h4sil. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *