Kebun Musang King : Pekebun Durian Musang King Telah Ins4f Dan Mer4yu Mendapat Pertimb4ngan

ISU SEMASA

KUANTAN – Pekebun durian musang king di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub mer4yu pihak berku4sa men4ngguhkan oper4si meneb4ng p0kok yang ditanam secara h4ram itu.

Pengerusi Jawatanku4sa Kemajuan dan Kesel4matan Kampung Baharu (JKKKB) Tras, Lim Teck H0e berkata, pen4ngguhan itu bertujuan memberi peluang kepada pekebun berbincang dengan kerajaan Pahang dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP).

“Saya bertanggungjawab memb4ntu menyampaikan hasrat penduduk Kampung Baru Tras termasuk pekebun durian. Mereka mahu berbincang dan mencari penyelesai4n secara ‘menang-menang’ dengan kerajaan dan JPNP.

“Pekebun yang terlibat telah ins4f dengan perbu4tan mereka dan mer4yu kerajaan dapat mempertimb4ngkan men4ngguhkan 0per4si penguatku4saan ini sehingga kedua-dua pihak dapat mencapai kata sep4kat yang diben4rkan mengikut lun4s-lun4s und4ng-und4ng,” katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Pada Ahad, JPNP men4han 18 pekebun h4ram durian musang king dalam 0per4si penguatku4saan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan, sepanjang 0per4si itu dijalankan, mereka berdepan dengan prov0k4si pekebun har4m termasuk membuat h4langan kepada k3nderaan untuk keluar dan masuk ke kaw4san berkenaan.

Difahamkan lebih 200 p0kok durian telah dimusn4hkan dalam 0per4si penguatku4saan itu. Pada Isnin, Mahkamah Majistret Raub memben4rkan 18 pekebun durian musang king terb4bit direm4n dan pada Selasa mereka dibeb4skan dengan jamin4n p0lis.

Mengulas mengenai insid3n itu, Teck H0e meminta agar semua pekebun berten4ng dan tidak mel4kukan seb4rang tind4kan yang mel4nggar und4ng-und4ng dan Akta Perhutanan Negara 1984.

Jelasnya, ini kerana 0per4si penguatku4saan JPNP mengikut perund4ngan sedia ada.

 

Sementara itu, Penasihat Save Musang King (Samka), Chow Yu Hui berkata, semua pekebun durian sedia berbincang dengan pihak kerajaan untuk menyelesaikan 1su ini.

“Pekebun akan memberi kerjasama bagi mem4stikan satu keputusan men4ng-men4ng dapat dicapai,” katanya.

 

 

 

sumber: cempedakcheese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *