Kebun H4ram Musang King ”Sudah 20 Tahun,Sebelum Ini Saya Tidak Tahu, Namun Op3rasi Musn4h Tetap Berjalan” – JPNP

ISU SEMASA

KUANTAN: Oper4si pembersihan kebun durian har4m dalam kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub  diteruskan seperti dijadualkan.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP), Datuk Mohd. Hizamri Mohd. Yassin berkata, tidak ada ar4han untuk berunding dengan mana-mana pihak bagi menghentikan op3rasi yang bermula Ahad lalu itu.

“Kita tidak menerima ar4han khusus daripada kerajaan negeri untuk berunding dan sebagainya. Kalau kerajaan negeri suruh berunding, kita berunding, tetapi setakat ini tidak ada (arahan) jadi operasi diteruskan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Antara JPNP dan WASCO (Malaysia) Sdn. Bhd., di sini hari ini.

Mohd. Hizamri memaklumkan operasi berkenaan melibatkan kawasan seluas 101 hektar dan semua pokok durian yang dit3bang akan digantikan dengan pokok hutan yang bersesuaian.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihaknya pernah menganjurkan sesi dialog bersama pengus4ha kebun durian h4ram itu sekitar 2019, namun tidak mendapat reaksi p0sitif selepas pihaknya mencad4ngkan pengusaha terbabit mengemukakan perm0honan rasmi kepada kerajaan negeri.

“Sesi ‘engagement’ bersama mereka (pengusaha kebun durian h4ram) pernah kita buat sebelum ini, tapi tidak semua yang memberi ‘respon’ yang positif.

“Jika buat permohonan, kita boleh tengok (pertimbangkan) jika mereka mohon, kita kena bagi keluasan tanah secara adil, sebagai contoh, kalau seorang dapat tiga ekar, yang lain pun dapat tiga ekar.

“Jadi mungkin inilah sebab mereka tid4k setuju kerana ada antaranya sudah men3roka lebih dari jumlah (keluasan) yang kita cadangkan itu,” ujarnya.

Dalam pada itu, katanya, JPNP akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Suruhanjaya Penc3gahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika suruhanjaya itu menerima laporan dan membuka kertas si4satan berhubung penanaman pokok durian Musang King di kawasan HSK Batu Talam.

Menurutnya, pihaknya mengalu-alukan apa sahaja maklumat dan l4poran yang diberikan mana-mana pihak kepada SPRM dalam isu hutan simpan itu.

“Saya tidak ada m4salah, kalau ada (pihak mend4kwa berlaku rasuah), sila buat lapor4n kepada SPRM dan biar mereka (SPRM) si4sat. Kita akan beri kerj4sama penuh bagi memastikan perkara ini (d4kwaan r4suah) dapat diselesaikan untuk kebaikan semua,” katanya.

Beliau dalam pada itu turut mem4klumkan penc3robohan oleh pekebun durian di HSK Batu Talam itu sudah berlaku kira-kira 20 tahun lalu dan tidak menolak kemungkinan ada pihak terlepas p4ndang kewujudan kebun h4ram di situ sebelum ini.

“Seperti semua tahu, benda ini sudah lama, suddah 20 tahun, mungkin sebelum ini kita tidak tahu, macam saya, baru dua tiga tahun di sini, jadi sekarang kita cuba buat yang terbaik untuk memastikan perkara sama tidak berul4ng,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *