Bekas Anggota Rabbani Meningg4l Dunia Akib4t Covid-19

ISU SEMASA

Kuala Lumpur: Bekas anggota kumpulan Rabbani, Azizan Khalid yang meningg4l dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kelmarin disahkan positif Covid-19.

Allahy4rham yang juga pemain perkusi Rabbani dikatakan mengal4mi ses4k naf4s selepas sarapan jam 8.30 pagi dan dikejarkan ke hospital sebelum disahkan meningg4l dunia pada jam 10 pagi.

Ketua kumpulan Rabbani, Azadan Abdul Aziz berkata, ujian ke atas jen4zah semalam mendapati Allahy4rham positif virus itu.

Katanya, jen4zah dik3bumikan hari ini di Tanah Perkubvran Islam Jalan Kubur, Pantai Dalam dan diuruskan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Pada awalnya, keluarga meminta supaya jen4zah dibenarkan dikebumik4n di kampungnya di Behrang, Perak. Namun, pihak KKM tidak memberi keizinan memandangkan arw4h disahkan positif.

“Allah permudahkan urusan jen4zah dan pihak keluarga berlembut hati mempercepatkan proses pengebumi4n di Pantai Dalam, tak jauh dari kediamannya,” katanya kepada Harian Metro.

Isteri Allahyarham, Dewi dan anak perempuannya, Rania juga menjalani ujian calitan dan dikuarantin selama 14 hari.

Harian Metro semalam mel4porkan, Azadan berkata, Azizan tidak pernah berdepan masal4h kesih4tan sepanjang 30 tahun perken4lan mereka.

Allahyarham menyertai Rabbani pada 1997 sebelum membuat keputusan berundur diri pada 2001.

Azizan juga difahamkan tidak mempunyai peny4kit kr0nik, namun diser4ng dem4m sejak seminggu lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *