Presiden Haiti Dibvnuh Dengan Kej4m : P0lis Sahkan Jovenel Dit3mbak 12 Kali & Seb3lah M4tanya Dicvngkil K3luar

ISU SEMASA

Semalam dunia digemparkan dengan tragedi pembvnuhan tragis Presiden Haiti, Jovenel Moise yang ditemb4k m4ti di kediamannya dalam kejadian yang berlaku sekitar jam 1 pagi.

Kediaman presiden itu di Port-au-Prince dilaporkan telah dig3mpur dan dimasuki oleh sekumpul4n lelaki bersenj4ta sebelum insiden temb4kan tersebut berlaku di mana turut menc3derakan ist3rinya.

Sias4tan kes dijalankan dan pada hari ini, majistret, Carl Henry Destin menges4hkan bahawa may4t Joven3l ditemui dalam keadaan terbaring dengan kes4n luk4 p4rah.

Difahamkan, sebanyak 12 butir peluru yang dilep4skan telah m3robek tubuh Jovenel, selain sebel4h biji matanya turut dicvngkil kelu4r.

Selain itu, p0lis juga mengesahkan kumpulan pembvnuh bersenj4ta yang dilihat ‘mahir’ mer4ncang pembvnuhan tersebut sempat mel4ung perkataan ‘DEA operation‘ semasa mer3mpuh masuk.

Hakikatnya DEA Operation merujuk kepada operasi g3mpur ke atas jen4yah dad4h oleh Pasukan Penguatku4saan Dadah Amerik4 Syarik4t.

Bagaimanapun polis menjelaskan, kumpulan tersebut yang turut menggeled4h pejabat dan bilik tidur Jovenel sebenarnya adalah tentera up4han asing.

Jelas polis, bahasa yang digunakan mereka semasa menjalankan ‘oper4si’ berkenaan adalah dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Sepanyol.

Sebanyak empat daripadanya telah dibunvh dan dua lagi dit4han. Pembunvhan mengejvt yang dilakukan tent3ra upahan ini dipercayai menjadi kes pembvnuhan berpr0fil tinggi.

Semasa hayatnya, Jovenel dikatakan mem3rintah Haiti secara kvku besi, selain turut terp4lit dengan beberapa pertudvhan berk4itan kes rasu4h.

Malah ada yang mend4kwa, Jovenel selaku ketua negara gag4l mengend4likan pandemik COVID-19 dengan baik hingga menyebabkan rakyatnya tertek4n dan mervsuh.

‘Kelemb4pan’ Jovenel terbukti bahawa Haiti dilapor masih belum pernah menerima ketibaan bekalan vaksin lagi setakat ini.

 

Sumber: Daily Mail / The Sun / REUTERS / The New Humanitarian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *