Rakyat Dah Dikurvng, Tapi Jumlah Kes Mel0njak Hampiri 9k

ISU SEMASA

PUTRAJAYA – Kes jangkitan harian C0vid-19 semakin men4kutkan apabila jumlahnya me­l0njak kepada 8,868 kes semalam berbanding 7,097 kes kelmarin ketika rakyat sedang melalui temp0h pelaksanaan t0tal lockd0wn terutama di Selang0r dan Kuala Lumpur.

Jumlah itu adalah rek0d kes kedua tertinggi pernah dicatatkan di negara ini selepas 9,020 kes dilap0rkan pada 29 Mei lalu.

Semalam, Selang0r terus me­rek0dkan jumlah kes paling tinggi iaitu 4,152, diikuti Kuala Lumpur (1,133) dan Negeri Sembilan (897).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, keba­nyakan h0spital dan pusat kua4rantin kini semakin padat dengan penambahan bilangan pes4kit Covid-19.

Katanya, Pusat Kuarantin dan Rawatan C0vid-19 (PKRC) Be­risik0 Rendah Bersepadu di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) 2.0 menerima kira-kira 800 pes4kit sehari dengan purata 200 pesakit kateg0ri empat yang memerlukan 0ksigen.

“Daripada keseluruhan 5,198 katil yang disediakan di MAEPS 2.0, sebanyak 154 katil khas untuk pes4kit kateg0ri empat te­lah melepasi kapasiti penggunaan m4ksimum,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau turut mendedahkan baki katil yang disediakan bagi pes4kit kateg0ri satu, dua dan tiga di pusat tersebut juga hampir digunakan sepenuhnya.

“Pihak kami sedang menilai semula strategi sedia ada bagi me­ningkatkan kesiapsiagaan h0spital di Lembah Klang dan PKRC MAEPS 2.0 untuk menerima dan merawat pes4kit Covid-19 khususnya kateg0ri empat dan lima yang semakin meningkat.

“Antaranya adalah penubuhan h0spital medan dengan kapasiti 50 katil tambahan menerusi kerjasama Angkatan Tentera Malaysia di H0spital Tuanku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang,” katanya.

Dr. Adham berkata, langkah sete­rusnya ialah penyediaan 60 katil dan peralatan tambahan wad di HTAR yang dianggarkan berjumlah RM1.1 juta bagi meningkatkan lagi keupayaan h0spital itu untuk menerima pesakit Covid-19.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan (KKM) juga memperluaskan kerjasama dengan H0spital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Wangsa Maju, Kuala Lumpur untuk menerima dan mer4wat pesakit C0vid-19 ka­tegori tiga dan empat.

“KKM juga akan melaksanakan segera penugasan semula lebih 110 petugas kesihatan yang terdiri daripada lebih 75 pegawai perubatan, angg0ta paramedik dan pemandu dari Kedah, Perak dan Terengganu.

“Selain itu, penambahan segera 1,550 silinder oksigen di PKRC MAEPS 2.0 serta membuat per0lehan 0xygen c0ncentrat0r sebanyak 300 unit dan perolehan bekalan 0ksigen daripada lebih satu pembekal,” ujarnya.

Katanya, KKM juga akan meng­0perasikan semula Institut Latihan KKM (ILKKM) di Sungai Bul0h yang mempunyai keupayaan maksimum sebanyak 2,400 katil.

“Peng0perasian ILKKM ini memb0lehkan KKM menempatkan pesakit kateg0ri satu dan dua agar PKRC MAEPS 2.0 dapat memberi tumpuan kepada r4watan dan pemulihan pes4kit ka­teg0ri tiga dan empat,” katanya.

Adham memaklumkan, antara langkah lain yang telah diambil termasuklah penambahan 20 buah katil unit rawatan rapi (ICU) di H0spital Ampang serta lapan katil ICU dan 45 katil wad tambahan di H0spital Pengajar Universiti Putra Malaysia.

Katanya, langkah itu bagi memb0lehkan pesakit Covid-19 kateg0ri empat dan lima dipindahkan dari PKRC MAEPS 2.0 ke h0spital sebagai usaha untuk merawat dan menyelamatkan ny4wa mereka.

Kateg0ri satu ialah pesakit yang tidak bergejala, kategori dua (gejala ringan), kateg0ri tiga (pesakit dengan radang paru-paru), kateg0ri empat (memerlukan oksigen) dan kategori lima (kritikal dan perlu bantuan pernafasan).

Kosmo! kelmarin melap0rkan, peningkatan kes harian di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Labuan melebihi kapasiti maksimum h0spital akan melumpuhkan sistem kesihatan negeri sekiranya berterusan.

Sehingga kini, keempat-empat negeri terbabit melap0rkan pe­ningkatan kes iaitu bersamaan lebih 38 kes harian baharu bagi setiap 100,000 penduduk. -K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *