Lebih 50 Peratus Kawasan Penanaman Durian Dimusn’ahkan Tanpa Diga’nggu

ISU SEMASA

RAUB – Tanpa sebarang gan’gguan dan provok’asi menyaksikan operasi memusn’ahkan pokok durian Musang King di Hutan Simpan Kekal Batu Talam berjalan lancar dengan lebih separuh kawasan kebun durian seluas 101 hektar itu telah dimusn4hkan sehingga hari ini.

Berdasarkan pelaksa’naan peneba’ngan yang cepat hanya dalam tempoh seminggu itu, operasi memusna’hkan dusun durian yang dimulakan 3 Julai lalu itu dijangka mampu diselesaikan lebih awal berbanding jadual asal selama sebulan.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP), Datuk Dr. Mohd. Hizamri Mohd. Yasin berkata, sehingga kini lebih 50 hektar kawasan penanaman pokok durian berkenaan telah dimusna’hkan.

“Hampir semua kakitangan pejabat hutan daerah di Pahang akan turut sama membantu bagi melancarkan operasi terbabit.

“Kera’han ini dibuat bagi memastikan operasi musn’ah dapat diselesaikan lebih awal sebelum kerja menanam semula pokok hutan dilakukan,”katanya di sini, hari ini.

Menurut Mohd. Hizamri lebih ramai lagi kakitangan JPNP akan diker’ah bagi menjalankan kerja-kerja peneb’angan pokok yang masih berbaki kira-kira 50 hektar itu.

Katanya, selepas peneb’angan pokok durian itu selesai, kawasan berkenaan akan dipulihkan semula dengan penanaman pokok hutan.

Sementara itu Timbalan Ketua Polis Daerah Raub, Deputi Superintendan Nasir Ismail berkata, sejak penglibatan Pasukan Gerakan Am (PGA) di kawasan itu operasi memusn’ahkan kebun durian berkenaan berjalan lancar tanpa ada ga’ngguan dan provo’kasi.

Beliau memberitahu kawa’lan di kawasan operasi berkenaan dilakukan selama 24 jam termasuk di Seka’tan Jalan Raya (SJR) yang melibatkan 60 anggota PGA dan 40 anggota polis.

“Kawalan akan dilakukan sehingga operasi tamat dan pada masa ini tiada gangg’uan dan provok’asi terhadap petugas jabatan hutan yang dapat melakukan operasi dengan lancar.

“Keadaan di kawasan sekitar serta di bandar Raub juga adalah tenteram dan aktiviti penduduk berjalan seperti biasa,”ujarnya. – K! ONLINE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *