Perasuah Patut ”Ditum’bangkan” Dulu, Bukan Pokok Durian

ISU SEMASA

KUANTAN – Pemberi dan penerima rasuah patut ‘ditumbangkan’ terlebih dahulu, bukan pokok durian musang king yang sedang berbuah dan menunggu gug’ur.

Ketua Persatuan Pencinta Alam (MNS) Pahang, Noor Jehan Abu Bakar berkata, mereka ini da’lang adalah dalam yang ‘menghalalkan’ penero’kaan dan pencero’bohan tanah di kawasan Hutan Simpan Kekal di negeri ini.

Menurutnya, sikap ‘membutakan’ perasu’ah antara penyebab penero’kaan tanah ha’ram di Pahang termasuk pembukaan kebun durian Musang King di HSK Batu Talam, Raub lebih 20 tahun lalu.

“Yang patut ditum’bangkan adalah peras’uah dan mereka yang menerima ras’uah, bukan pokok musang king yang sedang berbuah. Pokok itu tidak berdosa.

“Orang lain tanam buah, bila teb’ang pokok, tukang teb’ang yang kena ‘getah’. Dimar’ah netizen, dima’rah pemilik pokok durian (pekebun).

“Yang untung tetap si pemakan rasu’ah bukan? Yang tukang terima duit (perasuah) selama ini membutakan mata ke atas pencerob’ohan itu tidak mahu di teb’as sekali ke?,” soalnya ketika dihubungi pada Khamis.

Pada Ahad, JPNP menahan 18 pekebun har’am durian Musang King dalam operasi penguatkuas’aan di HSK Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan, sepanjang operasi itu dijalankan, mereka berdepan dengan keadaan provok’asi pekebun haram termasuk membuat hal’angan kepada kend’eraan keluar dan masuk ke kawasan berkenaan.

Menurut kenyataan itu, anggota jabatan tersebut juga dihal’ang daripada menjalankan tugas.

Pada Isnin, Mahkamah Majistret Raub membenarkan 18 pekebun durian Musang King direm’an dan pada Selasa mereka dibebaskan dengan jaminan polis.

Beliau berkata, penguatkuas’aan yang dilakukan ini disifatkan secara satu lapisan sahaja sedang masal’ah ini berlaku lebih daripada apa yang digambarkan.

Jelasnya, pasti ada individu atau pihak yang sudah bertahun- tahun menerima sogo’kan dan bayaran untuk menghalalkan penerokaan dan penanaman pokok-pokok durian di kawasan berkenaan.

“Jadi, mereka (pemberi dan peras’uah) juga patut dihuk’um bersama sebagai contoh dan tauladan kepada masyarakat.

“Tidak adil hukuman hanya diberikan kepada pekebun durian kerana mereka mencero’boh tanah kerajaan tanpa menghukum penerima-penerima sogo’kan untuk buta pada aktiviti penerokaan tersebut.

“Kalau begitu kaedahnya ia akan menyuburkan lagi masalah ras’uah kerana yang dihuk’um hanya pekebun dan pemberi dan yang menerimanya (rasu’ah) aman daripada sebarang tind’akan,” tegasnya yang mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) segera menjalankan siasatan.

Noor Jehan berkata, tindakan pekebun mencer’oboh adalah satu perbuatan sal’ah dan mereka boleh dihalau keluar daripada kawasan terbabit.

Tambah beliau, pemasangan kawat dawai perlu bagi memastikan mereka tidak kembali ke kawasan terbabit selepas ini.

Selain itu, Kerajaan Pahang kata beliau sepatutnya menggunakan durian itu ditunai terlebih dahulu.

Katanya, hasil itu boleh digunakan sebagai bayaran cukai tertunggak, pemulihan semula tanah dan digunakan sebagai gantirugi kepada kerajaan.

“Apabila pokok berumur 20 tahun sarat berbuah ditumba’ngkan dengan sia-sia, pasti netizen sekeling tertanya- tertanya. Boleh tutup mata selama 20 tahun, tapi tidak boleh tunggu sekejap hingga durian gug’ur baru tebang?,” katanya yang mengalu-alukan tindakan tegas kerajaan negeri memerangi kes pencero’bohan hutan simpan di Pahang.

Sehubungan itu, Noor Jehan memberitahu, tindakan ini dilihat sebagai satu permulaan kepada usaha yang baik dan diharapkan ia dilaksanakan secara menyeluruh dan bukan berpusat di satu-satu tempat sahaja.

“Selain penerokaan har’am bagi penanaman durian, kerajaan negeri juga patut bertindak teg’as terhadap perkara sama bagi tujuan perlombongan dan pembalakan di Pahang.

“Masih ada HSK seperti Hutan Simpan Lesong di Rompin juga dicero’boh dan diteroka secara har’am.

 

 

sumber :cempedakcheese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *