Lelaki Hi’na TMJ Telah Ditahan

ISU SEMASA

JOHOR BAHRU – Seorang pembantu gerai buah-buahan dita’han polis semalam apabila didak’wa membuat kenyataan jelik  mengh’ina Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dalam satu video di Instagram.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, lelaki berusia 31 tahun yang masih bujang itu dita’han pada pukul 9.30 malam di rumahnya di Ayer Hitam, Batu Pahat dekat sini.

Tahanan itu berikutan 10 laporan polis diterima berhubung video yang tular di laman sosial Facebook dan Instagram sejak  semalam.

“Untuk makluman video tersebut menjadi viral dan mencet’uskan kurang senang orang ramai terutama rakyat Johor. Posting menerusi laman Instagram itu melibatkan seorang individu bernama Amirul Naito, melibatkan 12 posting dibuat individu tersebut.

“Perkataan-perkataan yang digunakan itu amat jelik, menghi’na dan sebagainyalah, susulan itu 10 laporan polis dibuat berhubung perkara yang sama,” katanya dalam sidang media hari ini.

Jelas Ayob Khan, mengikut rekod individu terbabit mempunyai rekod jena’yah sebelum ini dan pernah ditang’kap di bawah Seks’yen 506 Kanun Kesek’saan kerana ug’utan jena’yah dan Seksyen 427 kanun yang sama kerana khia’nat.

Semakan polis turut mendapati suspek juga pernah dikenakan hukuman pada tahun 2017 dan pada tahun 2020 atas kesal’ahan sama.

Kes diasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 509 Kanun Kesek’saan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Lelaki terbabit ditah’an untuk membantu sia’satan dan polis masih dalam permohonan reman,” katanya.-MalaysiaGazette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *