Remaja Ma’ut Dilang’gar Trak Ketika Buat “Content” TikTok

ISU SEMASA

Keterujaan sekumpulan remaja yang menyam’ar sebagai ‘malaikat ma’ut’ untuk membuat prank pada orang ramai berakhir dengan tragedi apabila salah seorang dari mereka dilaporkan ma’ut setelah dilang’gar oleh sebuah trak.

Kejadian tersebut berlaku di Bekasi, Jawa Barat pada minggu lalu, lapor Tribun News.

Remaja-remaja tersebut juga dikatakan membuat prank itu untuk kandungan TikTok mereka dengan tema ‘malaikat ma’ut’.

Difahamkan, semua remaja terbabit telah menghalang laluan di lebuhraya RE Martadinata, Bekasi, tetapi nasib mereka tidak baik apabila brek sebuah trak tidak berfungsi secara tiba-tiba dan tiga dari mereka yang berdiri di situ telah dilanggar.

Seorang dari mereka yang berusia 16 tahun mening’gal dunia di tempat kejadian kerana mengalami kecede’raan yang ter’uk di bahagian kepa’la. Manakala, dua lagi  yang lain cede’ra par’ah dan masih dirawat di Hospital Cikarang.

Sementara itu, Polis Bekasi mengesahkan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa remaja terbabit mening’gal dunia kerana sedang membuat kandungan untuk TikTok.

“Dia disyaki sedang membuat kandungan dengan mengha’lang laluan sebuah trak di lebuh raya,” kata pegawai polis, Argo Yuwono.

Ketua Polis Bekasi, Hendra Gunawan pula mengatakan bahawa pihaknya akan mengambil tindak’an terhadap pencipta kandungan yang mempunyai niat jah’at. Mereka juga boleh didak’wa kerana membuat kandungan berbah’aya seperti memberhen’tikan trak yang sedang bergerak.

“Ini adalah kesala’han dan boleh didakwa di mahkamah kerana tinda’kan tersebut membah’ayakan nya’wa mereka dan orang lain,” katanya.

Pihaknya juga akan meningk’atkan pengawasan terhadap aktiviti remaja di jalanan.

 

 

 

Sumber: Tribun News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *