Warga Asing Bu’nuh Rakan Sekerja Dan Tanamkan Ma’yat Di Tapak Banglo

ISU SEMASA

PETALING JAYA: Hanya kerana perseli’sihan faham, seorang lelaki warga asing bertindak membu’nuh rakan sekerjanya dan menanam ma’yat mangsa di rumah kongsi dalam tapak pembinaan sebuah banglo di Taman Mutiara Galla, Seremban, Negeri Sembilan.

Ketua Polis Daerah Seremban, Mohd Said Ibrahim berkata, kejadian berkenaan terbongkar jam 6.30 petang semalam selepas majikan pekerja warga Bangladesh itu mengesyaki sesuatu berlaku kepada mangsa yang sudah lama tidak kelihatan.

“Ketiadaan mangsa lelaki berusia 30 tahun di tempat kerja dalam tempoh lama menimbulkan tanda tanda majikannya yang kemudian telah bertanya lebih lanjut kepada suspek,” katanya menurut laporan Sinar Harian.

Katanya, suspek kemudiannya cuba melari’kan diri, namun lelaki berusia 29 tahun itu berjaya ditahan majikannya yang kemudian membuat laporan polis.

Said berkata, hasil siasatan awal mendapati suspek yang tinggal bersama mangsa mengaku telah membu’nuh rakannya itu sebelum menanam ma’yatnya di tempat tinggal mereka iaitu di rumah kongsi di tapak pembinaan terbabit.

Tambah beliau, punca pergad’uhan antara suspek dan mang’sa yang tinggal bersama sejak sebulan lalu adalah kerana perseli’sihan faham.

“Suspek dikatakan telah memuk’ul mangsa menggunakan kayu sebelum menanam ma’yatnya di kawasan tempat tinggal mereka dan suspek juga telah menunjukkan kayu yang digunakan untuk memu’kul mangsa,” katanya.

Kata beliau, suspek kini dita’han dan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 302 Kanun Kesek’saan kerana membun’uh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *