Inilah Wajah Suspek Pengga’nas Rakyat Malaysia Terlibat Pengeboman Ma’ut Di Indonesia

ISU SEMASA

PETALING JAYA:  Menurut laporan yang diberikan suspek pengeb’om ma’ut di Indonesia yang berasal dari Malaysia akan dihadapkan ke mahkamah esok atas tuduhan penglibatan pengebo’man pada 19 tahun yang lalu.

Mohammed Nazir Lep dan Mohammed Farik Amin ditah’an dalam penjar’a di Guantanamo Bay di Cuba sejak 2006, bersama seorang rakyat Indonesia, Encep Nurjaman atau dikenali sebagai Hambali.

Menurut Pejabat Suruhanjaya Tentera Amerika Syarikat (AS), ketiga-tiga suspek itu dijadualkan dihadapkan ke mahkamah tentera di Guantanamo pada Februari lalu.

Namun, tarikh tersebut ditangguhkan susulan pendemik Covid-19.

Berdasarkan dokumen pertuduhan yang dimuat naik oleh pejabat itu, Nazir dan farik berdepan dengann sembilan pendakw’aan, manakala Hambali lapan tuduhan berhubung peranan mereka dalam seran’gan pengg’anas di Bali pada 2002 dan Jakarta pada 2003.

Ketiga-tiga suspek itu didakwa atas tuduhan melakukan konspi’rasi, percubaa’n membun’uh, membu’nuh, sengaja menyebabkan keced’eraan anggota badan yang se’rius, kegan’asan, merosa’kkan harta benda dan menye’rang orang serta objek awam.

Pihak berkuasa AS memaklumkan, kesemua tuduhan tersebut tidak membawa hukuman ma’ti.

Pada 2003, ketiga-tiga suspek itu ditahan di Thailand dan dihantar ke rangkaian penjara Agensi Perisikan Pusat (CIA) sebelum dipindahkan ke Guantanamo pada September 2006.

 

 

 

sumber:utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *