Punca Terlampau Kerap Main Handphone, Kedua Mata Budak Perempuan Tak Berfungsi Serentak Dan Terpaksa Dibe’dah,

ISU SEMASA

sememangnya sudah menjadi kebiasaan ibubapa mengajar anak bermain telefon pintar pada usia yang masih kecil, malah ada yang memberikan masa bayi. Ibu bapa perlu mengawal penggunaan gajet pada anak-anak kerana ia boleh memudaratkan kesihatan terutamanya penglihatan.

Dalam kes terbaru di Thailand, Dachar Nuysticker Chuayduang berkongsi mengenai insiden yang menimpa anak perempuannya berusia empat tahun menjalani pembe’dahan mata kerana terlalu banyak menghabiskan masa dengan bermain telefon bimbit.

Menurut Dachar, anaknya sudah dibiasakan dengan telefon bimbit sejak usia dua tahun, sementara dia boleh fokus melakukan pekerjaannya.

Namun, mata kanak-kanak itu mula mengalami masalah yang menyebabkan dia terpaksa memakai cermin mata. Selain itu, dia juga mengalami perubahan di mana dia tidak dapat duduk diam atau fokus jika tiada telefon bimbit di tangannya.

Doktor berkata, penglihatan kanak-kanak itu terjejas atau mengalami simptom lazy eyes di mana matanya tidak berfungsi secara serentak.

Selepas menjalani pembedahan, akhirnya penglihatan kanak-kanak berkenaan pulih tetapi doktor tidak membenarkan dia menggunakan sebarang gajet termasuk menonton televisyen kerana pencahayaan dari peranti itu boleh menyebabkan dia hilang penglihatan dan terpaksa menjalani pembe’dahan sekali lagi.

Kepada ibu bapa dan penjaga yang ada mana-mana anak kecil di rumah, mohon jangan terlalu awal nak manjakan mereka dengan gajet seperti handphone. Biarlah mereka membuat perkara lain atau main permainan lain yang lebih berfaedah dan lebih sihat.

Sumber : sajage mpak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *