Pesa’kit Covid-19 Merang’kak Di Wad Minta Bantuan Tapi Tidak Dibantu Hingga Mening’gal Dunia Cetus Kema’rahan Warganet

ISU SEMASA

SUNGAI PETANI:Tidak seorang pun yang datang membantu lelaki warga emas yang dilihat merang’kak di atas lantai dan cuba berp’aut pada katil untuk berdiri sebelum rebah.

Kejadian itu didak’wa dirakam di sebuah wad hospital di Kedah dengan video berkenaan kini tular dan mencetuskan kema’rahan warganet.

Lelaki itu dikatakan terbar’ing di lantai tanpa sesiapa pun datang menjeng’uknya sehinggalah dia menghem’buskan na’fas terakhir kira-kira 40 minit kemudian.

Beberapa video menunjukkan lelaki yang sangat le’mah itu cuba berdiri dengan memaut pada katil pesakit lain di lokasi dipercayai wad Covid-19.

Video itu kemudian menunjukkan lelaki berkenaan terbaring kak’u di lantai, manakala beg kencingnya bersebelahan.

Kejadian dikatakan berlaku di hospital kerajaan berdasarkan jubah hijau dipakai pesa’kit lain yang sering dilihat di lokasi seperti itu.

Mesej yang menyusuli video itu mendakwa seorang pesak’it telah memaklumkan kepada jururawat bertugas mengenai warga emas berkenaan, namun hanya disuruh “memeriksa sama ada lelaki itu masih hidup atau tidak”.

Mesej itu turut mendak’wa lelaki berkenaan dibiarkan terbaring selama 40 minit selepas re’bah, tanpa sesiapa datang memeriksanya.

Dia kemudian disahkan menin’ggal dunia.

Seorang pegawai kesihatan Kedah memberitahu FMT, perkara itu sedang disia’sat dan maklumat lanjut akan diberikan kemudian.

Menurut laporan dari FMT ,Mereka akan meminta ulasan lanjut dengan pihak Jawatankuasa Kesihatan Negeri Kedah.

 

sumber:FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *