Pembantu Perubatan Ma’ut Selepas Ambulans Bertem’bung dengan Treler

ISU SEMASA

PETALING JAYA: Kejadian berlaku di Kluang,Johor semalam, dimana kereta ambulans bertem’bung dengan treler dan menyebabkan seorang pembantu perubatan mening’gal dunia dan pemandu ambulan pula ced’era par’ah.

Mang’sa yang ma’ut dikenali sebagai Aidil Hamidun, 27, manakala yang pa’rah pula ialah Othman Ghafan, 50.

Kejadian kira-kira jam 8 malam di Jalan Ayer Hitam Batu 49, Simpang Renggam itu dipercayai berlaku ketika ambulans terbabit dalam perjalanan membawa pesa’kit dari Machap ke ke Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom (HEBHK).

Kemalangan turut menyebabkan dua pesak’it wanita yang belum dikenal pasti identiti dan pesa’kit lelaki dikenali sebagai Sukiman Hassan, 59, mengalami kecede’raan namun pemandu treler berusia 35 tahun itu dilaporkan selamat.

Menurut Komander Operasi Pegawai Bomba Kanan II Abd Rahim Razali, Pasukan Keluaran Operasi (PKO) yang tiba di lokasi turut mendapati berlaku kebak’aran kecil di bahagian hadapan ambulans Kementerian Kesihatan (KKM) itu.

“Orang ramai yang berada di tempat kejadian membantu memadam kebak’aran itu menggunakan alat pemadam ap’i,” katanya menurut Harian Metro.

Rahim berkata semua mangsa berjaya dikeluarkan dan mangsa yang ce’dera diberikan rawatan awal sebelum dihantar HEBHK untuk raw’atan lanjut.

“Mayat diserahkan kepada polis untuk tindakan selanjutnya dan oper’asi tamat sepenuhnya pada jam 9.24 malam,” katanya.

 

 

sumber:FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *