Datuk Seri Ahmad Maslan Bersetuju Jadi Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Walaupun Ramai Tak Suka

ISU SEMASA

PETALING JAYA :Selepas perletakkan jawatan Datuk Seri Azalina Othman Said , seorang ahli parlimen Umno iaitu Datuk Seri Ahmad Maslan telah bersetuju jika dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan Ahmad berhubung pencalonan itu dan Setiausaha Agung UMNO tersebut menyatakan persetujuan.

“Sah, betul Datuk Seri Mat Maslan menjadi calon bagi blok kerajaan untuk Timbalan Speaker. Kita telah bertemu dengannya dan beliau bersetuju.

“Saya berharap pencalonan ini diterima semua wakil rakyat kerajaan termasuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan pihak pembangkang termasuk Pakatan Harapan (PH) dan Pejuang,” katanya.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan, kedudukan Yang Dipertua Dewan Rakyat dipercayai tidak berubah dengan Datuk Azhar Azizan Harun kekal manakala jawatan Timbalannya yang kosong difahamkan akan diisi oleh Ahmad.

Dalam pada itu, Mohamad Nazri berkata, nama Pengerusi Majlis Ahli Parlimen (BBC) kerajaan akan dibincangkan dalam mesyuarat Pre-Council ahli Parlimen kerajaan yang akan berlangsung di Putrajaya pada Ahad ini.

Katanya, setakat ini kekosongan itu masih diisi ekoran Pengerusinya sebelum ini, Datuk Seri Shahidan Kassim dilantik sebagai Menteri Wilayah Persekutuan.

“Nama Pengerusi BBC kerajaan akan dibincang pada mesyuarat Pre Council yang berlangsung menjelang sidang Parlimen pada minggu depan,” katanya.

Pengerusi BBC kerajaan sebelum ini disandang oleh Shahidan dan beliau kemudian dilantik menganggotai Kabinet baharu di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. – UTUSAN ONLINE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *