Warga Asing Ro’gol Warga Emas Dikebun Getah

ISU SEMASA

Baru-baru ini seorang wanita warga emas telah menjadi cubaan rog’ol oleh warga asing dan kini telah dihadapkan ke mahkamah Seysen Pasir Mas dan mengaku sal’ah atas perbuatan itu.

Pengakuan itu dibuat tertu’duh Hamaya Rosmli, 38, sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan hakim Badrul Munir Mohd Hamdy.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa cuba mero’gol seorang wanita warga emas yang berusia 61 tahun di kawasan kebun pokok getah di Kampung Limau Purut, Tanah Merah kira-kira jam 9 pagi pada 23 Februari lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Se’ksyen 376(1) Kanun Kesek’saan dibacakan bersama Sek’syen 511 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 10 tahun dan seba’tan jika sabit kesal’ahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Hajarul Falenna Abu Bakar, manakala tertu’duh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Hajarul Falenna memohon tiada jaminan ditawarkan sepanjang perbicaraan kes kerana tertud’uh merupakan jiran yang tinggal bersebelahan rumah mangsa yang kini tra’ma dengan kejadian itu.

Sementara itu tertud’uh dalam rayuannya mengakui melakukan kesala’han itu kerana berada dalam keadaan ma’buk sebelum cuba mero’gol mangsa.

“Saya minum a’rak dan ma’buk sebelum keluar untuk memancing ikan. Saya hanya ingat saya memegang wanita tersebut,” katanya.

Mahkamah bagaimanapun belum menjatuhi sebarang hu’kuman terhadap tertuduh selain tidak menawarkan jaminan dan tarikh 27 September depan ditetapkan untuk sebutan semula kes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *