Suspek Da’dah Ma’ti Dalam Lokap, Mahkamah Arah Kerajaan Dan Polis Bayar Ganti Ru’gi Rm281,300

ISU SEMASA

KUALA LUMPUR: Keluarga T Benedict hari ini memperoleh peri’ntah mahkamah agar polis dan kerajaan membayar ganti ru’gi RM281,300 kepada mereka berhubung kema’tiannya dalam tahanan empat tahun lalu.

 

Pesuruhjaya Kehakiman Quay Chew Soon membuat keputusan itu dalam saman sivil keluarga terhadap kerajaan secara dalam talian hari ini.Badan bukan kerajaan (NGO) Mengha’puskan Kema’tian dan Pend’eraan Dalam Tahanan (EDICT) berkata, mahkamah memutuskan bahawa keluarga tersebut berjaya membuktikan kes terhadap kerajaan ke tahap imbangan kebarangkalian.

 

“Mahkamah menetapkan bayaran RM91,800 bagi ganti rugi kehilangan saraan, RM50,000 untuk sa’kit dan pender’itaan, RM100,000 ganti rugi ter’uk, ganti rugi untuk kese’dihan RM30,000, dan kos pengebumian sebanyak RM4,000,” kata EDICT.

 

Sebanyak RM5,500 lagi diberikan sebagai kos pengeluaran surat kuasa mentadbir harta pusaka.Keluarga itu diwakili oleh peguam M Visvanathan dan V Sanjay Nathan.NGO itu berkata, mahkamah tidak menganugerahkan sebarang ganti ru’gi akibat pelangg’aran tugas anggota polis dalam kes itu.

 

“Pihak peguam memaklumkan mereka akan mendapatkan arahan seterusnya daripada pihak keluarga sama ada rayuan akan dibuat atau tidak berkenaan isu ini,” kata EDICT.EDICT menyambut baik keputusan Mahkamah Tinggi hari ini.“Kes-kes seperti ini menjadi satu pengaj’aran dan teladan yang berguna kepada anggota penguat kuasa dalam mengendalikan tahanan mengikut lunas undang-undang,” katanya.

Koroner Mahyon Talib kemudian mengarahkan Peguam Negara dan IGP untuk mengambil tindakan lanjut, di bawah Kanun Prosedur Jenay’ah dan Perlembagaan Persekutuan, terhadap anggota polis yang terlibat akib’at kecu’aian mereka.

Tahun lalu, Mahkamah Koroner memutuskan bahawa kema’tian Benedict Thanilas ketika berada dalam tahanan polis pada 2017 boleh dielakkan jika beliau diberikan rawatan perubatan yang diperlukan.Benedict, 43, yang ditahan kerana disyaki menged’ar da’dah di bawah Akta Da’dah Berbah’aya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 ditemui tidak sedarkan diri di lokap polis Jinjang pada 10 Julai 2017.

 

Dia dibawa ke Hospital Kuala Lumpur, tetapi disahkan menin’ggal dunia.Hakim Mahkamah Sesyen Mahyon Talib, yang bertindak sebagai koroner berkata, pengabaian oleh pegawai menyebabkan kemati’an Benedict dan menambah bahawa mereka seharusnya meneliti keperluan perubatan ta’hanan di bawah jagaan mereka.

 

 

Sumber:FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *