Ketua An’ti-Vaksin Di Isreal Mening’gal Dunia Akibat Covid-19

ISU SEMASA

Pada Isnin 13 September, Hai Shaulian mening’gal dunia akibat daripada jangkitan wabak Covid-19 , beliau merupakan ketua aktivtis anti -vaksin terkemuka di Israel.

Menurut laman Jerusalem Post, lelaki berusia 57 tahun itu dimasukkan ke h0spital seminggu yang lalu di Pusat Perubatan Wolfson di Holon setelah dia didapati posltif dengan w4bak yang telah membvnuh ramai orang di seluruh dunia.

Difahamkan kesihatannya semakin mer0’sot seminggu selepas itu dan dua hari sebelum kematlannya, dia masih sempat men3ntang program vakslnasi kerajaan Israel dan meminta agar pengikutnya untuk meneruskan perjuangan mereka.

Dalam satu catatan di Facebook, Shaulian memuat naik gambarnya yang memakai alat oksigen. Dalam keterangannya, dia mengatakan bahawa situasinya “krltikal” dan dia “tidak mampu untuk bercakap atau bertlndak balas terhadap orang”.

“Saya tidak mempunyai oksigen dan tidak dapat menstabilkannya,” kata Shaulian. Dia juga mengatakan bahawa dia percaya bahawa “dengan pertolongan Tuhan” dia akan pulih dalam dua atau tiga minggu.

“Pencipta ada bersama saya, saya tidak takut. Saya percaya bahawa saya akan keluar dari ini dengan pertolongan Tuhan, dalam perkiraan saya, ia akan berlaku,” kata Shaulian.

Sebelum ini, Shaulin pernah mengadakan tunjuk perasaan yang men3ntang sistem Green Pass milik kerajaan Israel yang membuka ruang untuk mereka yang sudah divaksln penuh, yang pulih dari C0VID-19 atau mereka yang negatlf.

“Ini tidak ada hubungannya dengan cor0navlrus. Ia tidak ada kaitan dengan vaksln. Ini ada kaitan dengan paksaan, ”katanya. “Terus berjvang. Negara melakukan penlndasan penj3nayah terhadap kita. Jangan meny3rah,” tambah Shaulian.

Minggu lalu pula, antl-vaksln ini juga telah bertindak menvduh p0lis cuba meracvninya setelah dia dit4ngkap semasa tunjuk perasaan yang men3ntang sistem Green Pass. Dia berkata bahawa pihak p0lis telah menggunakan kek3rasan terhadapnya.

“P0lis Yerusalem cuba meracvni saya. Saya tidak pernah merasa seperti ini dalam hidup saya. Sepanjang minggu saya berjuang seolah-olah tidak ada yang berlaku, tetapi hari ini saya tidak dapat lagi bernafas dan pergi ke HMO dan dari sana saya dievakvasi ke Wolfson Medical. Sekiranya sesuatu berlaku kepada saya – ketahuilah bahawa ia adalah cubaan pembvnuhan.”

Jauh sebelum itu juga, Shaulin dikatakan telah mengadakan tunjuk perasaan yang men3ntang keras peraturan bagi membendung wabak C0VID-19. Dia juga telah men3ntang sistem Green Pass dan syarat untuk memakai pelitup muka di tempat terbuka dan tertutup.

Bagaimanapun, walaupun kematlannya dianggap satu perkara yang merugikan, bagi pengikutnya pula, mereka tetap dengan pendirian mereka bahkan telah membuat dakw4an tidak berasas mengenai kematlannya.

sumber: TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *