Netizen Kongsi Cara Jimat Bil Eletrik Paling Berkesan Dari Rm208.90 Kepada Rm36.60 Sebulan

ISU SEMASA

BAGI yang sering menghadapi wang perbelanjaan tidak cukup setiap bulan, atau dalam erti kata lain sentiasa mengalami aliran tunai negatif seperti perbelanjaan melebihi pendapatan, maka cara paling mudah untuk memperbetulkan keadaan tersebut adalah dengan mengurangkan perbelanjaan.

Bil elektrik adalah salah satu tagihan bulanan yang kadang-kadang tu boleh buat pening kepala. Tambahan pula dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di mana ahli keluarga majoritinya berada di rumah. Maka lagi melambung la bil elektrik setiap bulan.

Melalui sebuah perkongsian di laman Twitter, lelaki yang dikenali sebagai Mehmed Aezhad berkongsi tips yang dia lakukan untuk kurangkan bil elektrik bulanan.

Malah tulis Mehmed, bil elektrik di rumahnya mampu dikurangkan dari RM208.90 kepada RM36.60 sebulan.

Ikuti perkongsian di bawah.

1. Aircond

Hanya buka 30 minit sebelum tidur dan tutup bila bilik dah sejuk.

Siang memang tak buka aircond.

2. WiFi

On WiFi bila nak guna sahaja. Nak tidur tutup.

3. Lampu

Sebelum tidur tutup semua lampu rumah biar gelap.

Lagi gelap lagi senang nak tidur.

4. TV

Aku bukan kaki tengok TV. Tengok Netflix pun dekat laptop itupun jarang.

5. Plug

Disebabkan aku pakai MBP (Mac Book Pro), sekali caj bateri tahan 12-18 jam.

So, aku caj 2 jam-3 jam and tutup balik plug.

6. Tidur rumah orang lain

Weekend je aku balik rumah family or tidur rumah kawan.

Memang jimat elekrik guys!

Tips last paling mujarab

 

Apabila dah dapat jimatkan penggunaan elektrik, jumlah bil elektrik bulanan juga secara automatik akan berkurang.

sumber: Siakap Keli

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *