Pemandu La’wan Arus Hingga Dua Remaja Terko’rban Bakal Terima Huk’uman Gantung Sampai Ma’ti

ISU SEMASA

SHAH ALAM – Kejadian  dua remaja terko’rban di lebuh Raya Persekutuan Ahad Lalu , akibat daripada seorang lelaki yang bekerja sebagai eksekutif pemasaran memandu melaw’an arus sehingga berlakunya kemala’ngan.

Ini susulan polis telah mengklasifikasikan semula kes mengikut 302 Kanun Kese’ksaan yang memperuntukkan huku’man ga’ntung sampai m’ati.

Sebelum ini, kes itu disias’at di bawah Seksy’en 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 iaitu menyebabkan kema’tian kerana memandu dengan melu’lu atau membah’aya.

Mengikut seksyen itu hanya memperuntukkan hukuman pen’jara minimum dua tahun dan maksimum 10 tahun serta de’nda tidak kurang RM5,000 dan tidak lebih RM20,000.

Terdahulu, suspek berusia 24 tahun itu hadir ke Mahkamah Majistret Shah Alam pukul 9.20 pagi untuk proses lanjutan reman selepas reman enam harinya berkaitan Seksyen 41 (1) APJ 1987 berakhir hari ini.

Timbalan Pendaftar Norliza Hussin membenarkan lanjutan reman tiga hari selepas membenarkan permohonan daripada Polis Diraja Malaysia.

Peguam Ravi Nekoo dan Peguam R. Thanuja mewakili suspek tersebut.

Difahamkan suspek mempunyai 20 rekod sam’an lampau sebelum ini termasuk meman’du laju dan melang’gar lampu isyarat.

Kosmo! sebelum ini melaporkan dua remaja iaitu, Nur Afiqah Abdul Karim, 18, dan Muhammad Hafiz Syami Dzul Asri, 19, ma’ut selepas kereta jenis Proton Wira Aeroback bertem’bung dengan kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Triton yang dipandu melaw’an arus di Kilometer 8.6 Lebuh Raya Persekutuan, Ahad lalu.

Hasil ujian air ken’cing mendapati pemandu Mitsubishi Triton itu posit’if ganja. – K!ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *