Sanggup Ga’dai Nya’wa Demi Selamatkan Rakan

ISU SEMASA

Malang nasib seorang lelaki apabila ditemukan lem’as ketika menyelamatkan rakannya yang terj’atuh ke dalam empangan di Jambatan Kampung Pertak, Kuala Kubu Bharu dekat sini, hari ini.

Difahamkan, dua remaja itu merakam gambar di sebuah jambatan di Kampung Pertak ketika salah seorang daripada mereka jatu’h ke dalam air secara tidak sengaja.

Berikutan itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor telah mengeluarkan ama’ran segera kepada semua pengunjung yang bercuti agar lebih berwasp’ada terutama ketika mereka berada di di kawasan berair.

Jurucakap jabatan itu mengatakan bahawa mereka menerima panggilan pada pukul 4.15 petang mengenai kemungkinan kes lem’as di sebuah jambatan di Kampung Pertak.

Dia berkata, pasukan penyelamat yang dikerahkan untuk mencari man’gsa menemui may’atnya pada pukul 6.02 petang.

“Kejadian melibatkan seorang man’gsa remaja lelaki berumur 19 tahun lemas ketika cuba menyelam’atkan kawannya dipercayai terjatuh ke dalam empangan.

“Mangsa yang cuba disel’amatkan berjaya menyela’matkan diri sebelum pihak bomba sampai di lokasi manakala kawannya tidak timbul setelah bertindak terjun ke empangan,” kata jurucakap itu.

Pihak berkuasa telah mengera’hkan tujuh anggota bomba, sepasukan penyelam dan sebuah bot untuk mencari man’gsa.

Mang’sa dikenali sebagai Hamzah Ilya Azman, manakala rakannya ialah Ahmad Nabil Yasin Abdul Rashih, 20.

JBPM Selangor memberi a’maran kepada pelancong untuk berhati-hati memandangkan musim hujan.

“Mereka yang mengunjungi sungai, air terjun atau laut, jika mulai hujan, silakan tinggalkan kawasan itu segera untuk menghind’ari terjejas oleh ban’jir kilat, kenaikan permukaan air secara tiba-tiba, atau dihanyutkan oleh kepala air.

“Begitu juga yang melakukan aktiviti mendaki, mohon berhati-hati terutama musim hujan ketika ini bagi mengelak terse’sat, terperang’kap di laluan keluar atau terkena pana’han pe’tir di hutan,” katanya.

 

 

sumber: MK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *