Biarpun Berdepan Sab’itan Ras’uah, Najib mahu tanding PRU-15, Yakin Rakyat Malaysia Perlukan Saya

ISU SEMASA

KUALA LUMPUR: Najib Razak tidak menolak kemungkinan bertanding pada pilihan raya umum ke-15, meskipun disabit atas kesalahan rasuah oleh Mahkamah Tinggi dan berdepan pelbagai perbicaraan lain.

Perkara itu dinyatakannya dalam wawancara eksklusif bersama Reuters, biarpun beliau sedang berdepan sabitan rasuah yang mungkin menyebabkannya ‘dihar’amkan’ daripada bertanding.

Bulan lalu, UMNO kembali diangkat menjawat jawatan Perdana Menteri selepas ‘ditumbangkan’ dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), tiga tahun lalu, ekoran skand’al bernilai berbilion-bilion dolar.

Oleh yang demikian pihak pembangkang meluahkan kebimbangan terhadap sesetengah pemimpin parti itu yang berdepan kes di mahkamah akan diberi ‘kelonggaran’ sebaik sahaja UMNO kembali berkuasa.

Julai lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penj’ara keseluruhan berjumlah 72 tahun dan den’da RM210 juta ke atas Najib selepas didapati ber’salah terhadap tujuh pert’uduhan membabitkan perbuatan pec’ah ama’nah, rasu’ah dan sal’ah guna kua’sa.

Bagi tiga pertu’duhan pe’cah amanah wang RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.Najib dipenjarakan masingh-masing 10 tahun.

Atas tuduhan menyala’hgunakan kedudukan pula, hakim memerintahkan Najib dipenja’ra 12 tahun dan denda RM210 juta serta lima tahun penja’ra lagi jika ga’gal bayar dend’a.

Untuk tiga tuduhan penguba’han wang ha’ram pula, hakim memerintahkan Najib dipenjara 10 tahun bagi setiap tud’uhan.

Ini menjadikan keseluruhan hukuman yang dijatuhkan oleh Hakim Mohd. Nazlan Mohd. Ghazali ke atas Najib ialah 72 tahun.

Namun bekas perdana menteri itu hanya perlu menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana semua huk’uman itu berjalan serentak.

Beliau membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

Bekas Perdana Menteri itu masih seorang ahli Parlimen tetapi Perlembagaan menghar’amkannya daripada bertanding dalam pilihan raya kecuali mendapat penangguhan atau pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong.

Dalam wawancaranya bersama Reuters, Najib mencabar keputusan tersebut dengan berkata: “Ia bergantung kepada tafsiran. Ia bergantung kepada tafsiran dari segi undang-undang, Perlembagaan dan apa yang berlaku ketika prosiding mahkamah”.

Apabila ditanya sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya yang mesti diadakan sebelum 2023, katanya: “Siapa saja ahli politik yang mahu memainkan peranan tentu sekali mahu mendapatkan kerusi Parlimen”.

Namun beliau enggan menjelaskan bagaimana dapat mengatasi halangan perlembagaan.

KEPERCAYAAN AWAM

UMNO, yang memegang tampuk kekuasaan selama lebih 60 tahun sehingga kemara’han atas skandal 1MDB, berhasrat untuk mendapatkan kembali kepercayaan rakyat di bawah pemerintahan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Najib sendiri telah menjalankan kempen ‘perhubungan awam’ untuk menampakkan imejnya sebagai ‘a man of the people’ (berjiwa rakyat).

Beliau menjadi tokoh popular di media sosial dengan kriti’kannya terhadap kerajaan sebelum ini membuatkannya mendapat pujian ramai.

Najib dalam wawancara itu berkata, beliau telah membincangkan dengan Ismail Sabri kemungkinan peranannya dalam pemerintahan.

Laporan media mengatakan beliau mungkin diberikan peranan sebagai Penasihat Ekonomi.

Bagaimanapun bekas Perdana Menteri itu tidak menjelaskan sama ada akan menerima jawatan itu dengan menegaskan keutamannya ketika ini adalah ‘membersihkan namanya’.

Beliau juga berkata, ‘kepulangan’ UMNO dalam pentadbiran negara menjamin ‘kestabilan politik sementara’ dan beliau tidak akan meminta diadakan pilihan raya umum awal, seperti dilakukannya terhadap Perdana Menteri sebelum ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Najib yang menghadapi lebih 40 tuduhan berkata, beliau dapat membuktikan dirinya tidak bersalah.

Beliau berkata, tuduhan terhadapnya bermotifkan politik dan mahu sebuah suruhanjaya sias’atan diraja (RCI) ditubuhkan ke atas bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

“Saya telah menegaskannya, RCI adalah untuk menetapkan bahawa ia akan menjadi perbincangan yang adil dan adil untuk semua orang, bukan hanya untuk saya,” katanya.

Najib berkata, beliau telah membincangkan cadangan itu kepada Ismail Sabri, tetapi tidak dipersetujui selain kepada Muhyiddin yang menolaknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *