”Saya Wakil Rakan-Rakan Yang Tidak Menerima Vaksin Menca’bar Dengan Majlis Daerah Di Mahka’mah Kerana Tidak Dibenarkan Berniaga” Pengusaha Gerai Makan

ISU SEMASA

KOTA KINABALU: Majlis Daerah Ranau telah mengelua’rkana ara’han bahawa hanya individu yang lengkap divak’sin sahaja boleh berniaga di pasar dan kini seorang pengusaha gerai makan mencab’ar keputusan tersebut.

Naomi Neomi Francis, 55, memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap Majlis Daerah Ranau di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu, hari ini.

Naomi berkata, beliau berbuat demikian kerana merasakan dirinya mang’sa keadaan.

Katanya, SOP itu jelas melanggar hak kebeba’san dan kesamar’ataan seperti yang terkandung dalam Perkara 5 dan 8 Perlembagaan Persekutuan.

“Lagipun, vak’sin Covid-19 masih dalam kajian serta ujian, kenapa saya perlu mengambilnya jika saya masih was-was dan ianya juga bukan mandatori bagi setiap individu mengambilnya.

“Keputusan untuk mencabar arahan pihak berkuasa itu juga saya buat bagi mewakili rakan-rakan atau pihak lain yang tidak menerima vaksin, kami mengalami kesu’karan itu melakukan apa jua urusan di luar sana.

“Saya juga ingin tegaskan yang saya bukan antivak’sin, saya cuma mahu keselamatan untuk diri saya,” katanya kepada FMT.

Naomi berkata, beliau mengendalikan gerai makan terbabit sejak 2011 dan pendapatannya sangat terje’jas selepas Covid-19 melanda negara.

Katanya, perniagaannya baru mula meningkat sedikit beberapa bulan lalu, tetapi SOP terbaharu itu mungkin menyebabkan beliau gulu’ng tik’ar.

“Sebab itu saya mahu mencab’ar ara’han Majlis Daerah Ranau, SOP yang dikeluarkan jelas melang’gar Perlembagaan.

“Saya harap keputusan akan berpihak kepada saya, sebagai seorang yang eng’gan menerima vaksin, banyak kesukaran yang dihadapi, tetapi saya ingin jelaskan, kenapa saya perlu ambil vaksin jika saya was-was.

“Mengikut Islam, apa-apa makanan walaupun bukan yang haram akan menjadi har’am, jika kita ‘geli’ untuk memakannya, sama juga seperti vaksin, kalau saya was-was tapi tetap mengambilnya, ia juga menjadi har’am bagi saya.”

Terdahulu, Majlis Daerah Ranau mengeluarkan SOP baharu yang mula berkuat kuasa 21 Sept lalu, dengan pengusaha dan pembantu yang lengkap divaksin dibenarkan meneruskan perniagaan mereka.

Naomi sebelum ini dikenakan notis am’aran, sebelum kompaun dikeluarkan Majlis Daerah Ranau kerana menjalankan perniagaan tanpa mendapatkan vaksin.

Sekiranya ga’gal mematuhi ar’ahan berkenaan, Naomi bakal dikom’paun RM2,000 hingga RM50,000.

Peguam Marcel Jude Joseph yang mewakili Naomi ketika dihubungi berkata, semakan kehakiman itu akan disebut di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Ismail Brahim secara e-Review pada 28 Okt ini.

Naomi mengucapkan terima kasih kepada Marcel kerana sudi membantunya memperjuangkan isu berkenaan.

 

 

sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *