”Halalkan Penggunaan Ganja Di Negara, Pasarannya Hingga Rm400 Billion Pada Masa Akan Datang” – Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

ISU SEMASA

PETALING JAYA: Pengunaan ga’nja di Malaysia terutama untuk tujuan perubatan perlu di ambil berat oleh kerajaan terutama dari segi keberanian moral perlu dibincangkan secara terbuka untuk kebaikan dan kebu’rukan dalam meluluskan penggunaan ga’nja.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman ketika membahaskan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) di Parlimen hari ini, mengatakan langkah-langkah ini mesti diambil agar Malaysia tidak ketinggalan dalam industri ini, yang menurutnya bernilai lebih dari RM400 bilion dalam empat tahun akan datang.

“Saya harap pemerintah dapat mengemukakan kertas kerja yang telus, tulus, yang didorong oleh data dan sains mengenai kebaikan dan keburu’kan untuk membenarkan industri gan’ja dan perubatan gan’ja.

“Saya mengatakan ini kerana terdapat lebih dari 40 negara hari ini di mana kelulusan ga’nja untuk perubatan telah diberikan. Pasaran semasa bernilai sekitar RM60 bilion dan dijangka, dalam jangka masa empat tahun, akan melebihi RM400 bilion.

“Kami tidak mahu Malaysia tertinggal lagi,” katanya , sambil menambahkan bagaimana Thailand adalah negara paling baru yang membenarkan ga’nja perubatan.

Ketua Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) itu berkata, negara lain yang telah mempelopori usaha menghalalkan g’anja terutama untuk tujuan perubatan adalah Amerika Syarikat, Australia, Argentina, Kanada dan Denmark.

Syed Saddiq mendedahkan bagaimana Kabinet Pakatan Harapan, di mana beliau adalah sebahagian daripadanya, telah membincangkan mengenai kesan meluluskan gan’ja perubatan dan rami, berdasarkan penyelidikan yang disokong oleh data dan sains.

Katanya, kerajaan tidak boleh menafikan topik ini 0semata-mata kerana sensitiviti masyarakat, sebaliknya perlu membuat keputusan berdasarkan data dan sains.

“Kita tidak boleh hanya kerana sens’itif, membiarkan topik ini diketepikan, sementara kajian berdasarkan data dan sains telah membuktikan dengan jelas bahawa, sebagai contoh, kesan industri alkohol dan tembakau jauh lebih mer’osakkan daripada ini,” katanya.

Katanya, perlu ada keberanian moral untuk membincangkan perkara ini dengan fakta dan angka.

Beliau berharap kerajaan dapat membincangkan perkara itu termasuk dan meneliti data dan sains diikuti dengan membentuk jawatankuasa khas yang terdiri daripada industri dam agensi seperti Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Kesihatan untuk memastikan kaw’alan peraturannyas jelas.

 

 

sumber:utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *