Selepas Ku Nan Bebas Kini Ahmad Maslan Dilepas Dan Dibebaskan Dari Tud’uhan Terima Duit Rm2 Juta

ISU SEMASA

KUALA LUMPUR: Dua tuduhan iaitu menerima RM2 juta daripada bekas Perdana Menteri ,Datuk Seri Najib Razak dan juga memberi pernyataan pal’su, akhirnya ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dilepas dan dibebaskan.

Perkara itu diputuskan oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas Ahmad membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta.

Hari ini ditetapkan sebutan kes di hadapan Hakim Datuk Ahmad Shahrir Mohd. Salleh.

Sebelum ini  Ahmad mengaku tidak bers’alah atas tud’uhan gag’al mengisytiharkan wang RM2 juta diterima daripada Najib dan memberi pernyataan pa’lsu.

Berdasarkan pertuduhan pertama, Ahmad, 55, didakwa menerima wang RM2 juta daripada Najib, yang dipercayai sebagai hasil aktiviti yang menyala’hi undang-undang, melalui cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013, dan cek itu ditunaikan sendiri oleh Ahmad, pada hari yang sama.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada 30 April 2014 di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pence’gahan Pengubah’an Wang Ha’ram dan Penceg’ahan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa huku’man penj’ara maksimum lima tahun atau den’da atau kedua-duanya, jika sabit kesal’ahan.

Bagi pert’uduhan kedua, Ahmad, dituduh memberi pernyataan pals’u kepada SPRM ketika percakapannya dirakam oleh pegawai penyi’asat iaitu Ketua Penolong Kanan Pengua’sa, Mohd Zairi Zainal, antara jam 2.45 petang hingga 3.30 petang pada 4 Julai 2019, di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, di sini berhubung cek itu.

Pertuduhan itu dibuat mengikut Seksy’en 32(8)c) Akta Penceg’ahan Pengubahan Wang H’aram dan Pence’gahan Pembiay’aan Kegan’asan 2001, yang membawa huk’uman penj’ara maksimum lima tahun atau de’nda kedua-duanya. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *