” Saya Tidak Berniat Menghi’na Kaum India, Ia Bahasa Percakapan Di Kelantan ”

ISU SEMASA

PASIR PUTEH: Permoh’onan maa’f dari Naib Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia ( Bersatu ) Pasir Puteh, Borhanuddin Che Rahim mengenai isu status perka’uman terhadap pemain badminton negara, S Kisona .

Bercakap kepada Utusan Malaysia, pemilik akaun Facebook Borhan Che Rahim itu berkata, tidak pernah terlintas di fikirannya untuk meren’dah-rend’ahkan mana-mana individu atau kaum ketika menulis status di media sosial.

“Saya tidak berniat mengh’ina kaum India dengan panggilan tersebut, ia sebaliknya bahasa perca’kapan di Kelantan yang merujuk kepada orang India. Ini adalah satu kekhila’fan yang telah saya lakukan tanpa mengkaji kesannya.

“Dengan ini saya menarik balik kenyataan itu dan memoh’on ma’af secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia terutama kepada yang terkesan akibat posting tersebut. Saya juga akan memperbaiki si’kap saya kelak,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Terdahulu dalam satu permo’honan ma’af bertulis ditandatanganinya yang tular di media sosial, Borhanuddin turut menawarkan diri melepaskan jawatan sebagai Naib Ketua Bersatu Bahagian Pasir Puteh demi menjaga nama baik parti diwakilinya.

Hari ini tular dalam media sosial tulisan perkauman oleh ‘Borhan Che Rahim’ terhadap Kisona selepas pemain perseorangan wanita negara itu tew’as di tangan pemain Jepun dalam aksi separuh akhir Piala Sudirman di Finland semalam.

Tulisan tersebut menerima kec’aman pelbagai pihak termasuk Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang mengu’tuk sek’eras-keras’nya perbuatan warganet terbabit. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *