”Rupanya Saya Bukan Pa’nas Ba’ran, Hanya Hidap Penyakit Hipertirod ” – Caprice

ISU SEMASA

PETALING JAYA – Penyakit hipertirod adalah punca sebenar mengapa Caprice mengakui dia sentiasa berubah emo’si menjadi pan’as Bara’n.

Pemilik nama lengkap, Ariz Ramli, 33, mendedahkan perkara itu menerusi video da ”lam Insta­Story miliknya baru-baru ini.

“Ini memang gila! Selama ini saya fikir perubahan em’osi atau bar’an adalah disebabkan masalah anxiety (keres’ahan) atau teka’nan.

“Padahal, selama ini semua­nya disebabkan hipertiroid. Jus­teru, saya reda akhirnya dapat tahu semua ini,” kata pelantun lagu Lenglui itu.

Kata Caprice lagi, dia sudah menerima kenyataan dengan takdir hidupnya, namun harus kuat untuk bang’kit.

“Insya-Allah, saya akan hadapi semua ini dengan baik dan tidak sabar untuk kembali sembuh seperti sedia kala.

“Saya mahu bekerja seperti ­biasa kerana banyak perkara yang perlu diselesaikan. Saya jatuh (ru’gi) te’ruk, namun berharap dapat terus bang’kit,” ujar Caprice.

Caprice bagaimanapun akur apabila doktor menyarankan dia supaya berehat di hospital selama seminggu bagi tujuan pemantauan.

Ujar Caprice, perniagaannya ketika ini jatuh merudum, namun berjanji untuk memastikan semuanya kembali pulih seperti sedia kala sedikit masa lagi.

Pada Isnin lalu, Caprice dikejarkan ke sebuah pusat perubatan di ibu negara dan pelantun lagu Takde Hal Bro itu memaklumkan, doktor menges’ahkan dia mengalami tanda awal hyperthyroidism iaitu kelenjar tiro’id terlalu aktif menghasilkan lebih hormon dan metabo’lisme me­ningkat.

Menerusi video yang dimuat naik, Caprice mengesahkan dia menghidap penyakit itu.

Caprice mula menjadi perhatian atas pelbagai isu termasuk soal keselam’atan dan per’ang dinginnya bersama seorang penda’kwah popular rentetan misi keman’usiaan di Gaza beberapa bulan lalu.

Impak te’kanan itu, dia menerima lebih 60 ugutan bun’uh sehingga memaks’anya membuat laporan polis. Kes itu dirujuk kepada Unit Siasat’an Jen’ayah Terkelas Bukit Aman.

 

sumber : kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *