“Ambillah vak’sin tu. Manusia manusia, pasal keba’ikan pun nak ga’duh. Eg’o dan bon’gkak.” – Tiz Zaqyah

ISU SEMASA

PETALING JAYA – Apa sebenarnya kumpulan yang tak ambil vaksin tu nak law’an,  Tiz Zaqyah menyelar tind’akan dan motif perjuangan golongan antiv’aksin.

Menurut pelakon berusia 33 itu, hampir semua orang telah divak’sin, namun masih ada golongan yang sanggup berga’duh, ego dan bong’kak bercakap mempertahankan pendirian enggan diva’ksin, termasuklah dalam kalangan selebriti.

“Ambillah vaksin tu. Manusia manusia, pasal kebaikan pun nak ga’duh. E’go dan bong’kak.

“Semua orang dah vaksin, mu saja belum. Mu lawan lawan lawan, sedangkan kami semua nak menang bersama. Ya, termasuk kawan-kawan saya tak nak vaksin. Kenapa sampai macam ni? Apa yang kau lawan sebenar­nya?” tulisnya dalam satu hantaran media sosialnya yang me­nerima pelbagai maklum balas.

Pernah melalui pengalaman positif Covid-19 dan lengkap dua dos vaksin, pelakon yang terkenal menerusi drama Nur Kasih itu juga meluahkan rasa kesal dengan sikap golongan sedemikian dan sanggup berga’duh, menyebarkan maklu’mat pa’lsu bahkan terlibat dalam penipuan semata-mata untuk menggun’akan sijil vaksinasi pals’u.

Bagaimanapun, pemilik nama Siti Zaqyah Abdul Razak itu tetap akur dengan pilihan masing-ma­sing, jika benar-benar menolak va’ksin atas alasan yang disahkan doktor.

“Saya tetap akan ajak kawan-kawan untuk vaks’in. Ada kawan-kawan yang ada anak kecil, mereka lebih risau. Saya jemput untuk v’ak’sin, tetapi diludahnya ke muka. Apa sebenarnya yang mereka lawan,” tulis Tiz.

Dalam pada itu, pelakon yang sedang han’gat menerusi drama Diva Popular itu turut menyelar segelintir selebriti tanah air yang mengambil tindakan merah’siakan status kesihatan sekiranya dijangkiti Covid-19.

“Rupa-rupanya ramai selebriti pernah kena Covid-19 tetapi sor’ok. Mengapa?

“Anda sepatutnya mend’idik dan menyeba’rkan kesed’aran. Tentang Covid-19 nak ma’lu, tetapi kau punya kontroversi bo’doh bangga pula,” katanya dalam satu ciapan di Twitter semalam.

Dalam ruangan komen, rata-rata netizen turut bersetuju de­ngan pendapatnya, namun ada juga yang menganggap Tiz sebagai seorang penyibuk mengenai urusan orang lain.

Tiz bagaimanapun mempertaha’nkan dirinya dengan menyatakan dia ri’mas dengan situasi tersebut kerana pernah mengalami hal yang sama.

“Itu hak dia untuk so’rokkan. Kenapa awak nak sibuk?” soal seorang pengguna Twitter.

Jawab Tiz: “Betul. Tak sib’uk tetapi rimas sebab saya sudah melaluinya.” -K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *