Kanak-Kanak Autis’me 8 Tahun Ma’ut Dibiarkan Dalam Kereta Dari Jam 2.30 Hingga 5.30 Petang

ISU SEMASA

SEREMBAN: Selepas terku’rung di dalam sebuah van selama tiga jam, seorang kanak-kanak perempuan auti’sme ditemui tid’ak seda’rkan diri sebelum disahkan mening’gal dunia, semalam.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd. Said Ibrahim berkata, mangsa yang mempunyai kad orang kurang upaya (OKU) masalah pembelajaran itu ditingg’alkan tanpa sengaja oleh seorang pemandu van yang diberi tanggun’gjawab menghantar ma’ngsa.

Beliau berkata, satu laporan polis berhubung kem’atian kanak-kanak autis’me itu diterima pada pukul 7.46 malam tadi.

“Siasatan awal mendapati man’gsa sepatutnya dihantar ke Pusat Jagaan Harian di Taman Nusari Aman oleh pemandu van tersebut.

“Bagaimanapun, pemandu van  pulang ke rumah tanpa menyedari man’gsa masih berada di dalam kenderaannya dari pukul 2.30 hingga 5.30 petang,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Mohd. Said, sepanjang kejadian itu, van tersebut diletakkan di hadapan rumahnya dan apabila man’gsa ditemukan dia berada dalam keadaan tidak sedarkan diri.

“Mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) dan disahkan telah menin’ggal dunia,” katanya.

Jelas beliau, susulan daripada kes tersebut, polis  membuat tangk’apan ke atas seorang lelaki berusia 34 tahun yang merupakan pemandu van berkenaan.

“Perintah taha’nan reman ke atas suspek akan dimohon bagi mengenal pasti kejadian yang berlaku.

“Kertas sias’atan dibuka di bawah Seks’yen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001. Proses bedah siasat akan dijalankan bagi mengesahk’an pun’ca sebenar kema’tian man’gsa,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *