Lima Adik Beradik Jadi Ya’tim Pai’tu Selepas Ibubapa Mening’gal Dunia Akib’at Covid-19

ISU SEMASA
Bukan perkara yang mudah apabila kita kehila’ngan ibubapa yang tercinta pada ketika di usia masih kecil.
Begitulah yang dialami oleh lima beradik ini apabila hilang tempat bergantung selepas kedua ibu bapa mening’gal dunia akibat wa’bak COVID-19.
Lima beradik dari Kota Perdana, Seri Kembangan di sini yang berusia antara 3 dan 11 tahun menjadi yatim piatu dalam tempoh dua bulan selepas ibunya baru dijemput ilahi Khamis lalu manakala arw’ah bapanya menin’ggal dunia Ogos lalu.
Kisah sed’ih keluarga itu dikongsi adik kepada ibu lima beradik itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, yang menyatakan ar’wah kakaknya, Ida Haryanie, 38, menin’ggal dunia pada Khamis lalu manakala abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, mening’gal dunia dua bulan lebih awal selepas menerima rawatan di Hospital Putrajaya.
Ida Haryanie yang juga anak sulung dan surirumah manakala Mohd Nasir seorang kontraktor menin’ggalkan lima anak, Muhammad Hadhrami, 11; Husna Humaira, 9; Muhammad Harraz, 7; Muhammad Hawwas, 6 dan Hannan Humaira, 3.
Menurut Mohd Ariff, kakaknya bert’arung ny’awa mela’wan COVID-19 sejak 29 Julai lalu, manakala abang iparnya dimasukkan ke hospital seminggu lebih awal dan mening’gal dunia pada 11 Ogos lalu.
Pada pertengahan Julai lalu keluarga kakaknya dijangkiti COVID-19 namun lima anak saudaranya menjalani kurantin di rumah.
“Kehilangan dua ahli keluarga secara serentak ini amat memilukan kami lebih-lebih lagi mengena’ngkan nasib lima beradik yang masih kecil dan memerlukan kasih sayang.
“Arwah abang ipar dan kakak ditidurkan sebelum meninggal dunia kerana mengalami komplikasi. Lebih menyedihkan arwah kakak tidak tahu suaminya telah mening’gal dunia kerana ketika itu dia masih dalam proses diti’durkan,” katanya.Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Anti Dadah Kebangsaan Kuala Lumpur, berkata ibu bapanya yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang telah berpindah di rumah arw’ah bagi menjaga lima cucunya di samping kami adik beradik datang membantu pada hujung minggu.
Je’nazah pasangan itu dikebu’mikan di Tanah Perkubu’ran Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *